Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

25. dni slovenskej kultúry v Malopoľsku 2018

25. dni slovenskej kultúry v Malopoľsku 2018
Termín: 15.07.2018
Téma: PODUJATIA NAŠICH KRAJANOV | SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Nová Belá (Zahraničie - Poľsko)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.tsp.org.pl
www.uszz.sk

Popis

25. dni slovenskej kultúry v Malopoľsku 2018

Nová Belá (poľ. Nowa Biała) je dedina na Spiši. Pôvodne obec takmer výlučne osídlená slovenským etnikom v rokoch 1939 - 1945 patrila Slovensku, bola v roku 1945 anektovaná Poľskom (dokopy 14 spišských a 12 oravských obcí). Dnes sa v Novej Belej slovensky jazyk ako nepovinny predmet vyučuje ako v jedinej obci Horneho Spisa.

Už tradične ide v oblasti kultúrnych a festivalových aktivít našich krajanov Poľsku v období leta o najvýznamnejšiu prezentáciu folkloristických, umelecko-tvorivých a hudobno-tanečných skupinových či sólových vystúpení umeleckých telies, spolkov a organizácií Slovákov na poľskej strane Spiša a Oravy. V oblastiach s najpočetnejšou komunitou Slovákov v krajne nášho severného suseda sa v tomto roku "rozvrstvia" jubilejné 25. dni slovenskej kultúry v Malopoľsku až do troch prostredí, o čom svedčí aj pozvánka zo Spolku Slovákov v Poľsku.

Harmonogram troch podujatí sa začína v nedeľu 24. júna na Orave - v Podvlku, uprostred diania sa ocitne Krakov, kam Slováci pozývajú ďalších krajanov a ich priateľov v piatok 29. júna, kým finále obstará podujatie na Spiši - v nedeľu 15. júla v Novej Belej.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies