Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Dni kováčskych majstrov na hrade Beckov 2018

Dni kováčskych majstrov na hrade Beckov 2018
Termín: 07.07.2018 - 08.07.2018
Téma: CECHY, SPOLKY a ZDRUŽENIA | SLÁVNOSTI a FESTIVALY | ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE
Miesto konania: Beckov (SR - Trenčiansky kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.facebook.com/events/2060029307649702/
www.hrad-beckov.sk

Popis

Dni kováčskych majstrov 2018
7.-8.7.2018 nádvorie hradu Beckov

Už po štvrtý krát sa na Beckove rozozvučia kovadliny, rozhoria plamene vyhní a ožije staré kováčske remeslo. Príďte sa presvedčiť, že tradícia kováčstva nevymrela, že žiara ohňa a plastickosť železa stále dokáže učarovať mnohým.
Nápad ukázať návštevníkom hradu Beckov tradíciu starého remesla a poctivú kováčsku prácu vznikol v roku 2015 vďaka vtedajšiemu kastelánovi hradu Rudolfovi Reifovi, ktorý je sám umeleckým kováčom a podkováčom. Väčšie či menšie kováčske festivaly sa na Slovenku i v okolitých krajinách organizujú pravidelne. Prvý ročník kováčskych dní sa na hrade Beckov preto niesol v rodinnej atmosfére. Zišlo sa tu 10 kováčov zo Slovenska a Moravy. Každý z nich vyrobil drobné umelecké dielo (foto č.1). Pozitívny ohlas návštevníkov a jedinečná atmosféra hradu prilákali v roku 2016 dvojnásobný počet kováčskych majstrov, ktorí ukázali svoju zručnosť v spoločnom diele. Vytvorili erb vojvodu Stibora zo Stiboríc, najvýznamnejšieho majiteľa beckovského hradu (foto č. 2). V roku 2017 sa opäť zišli kováčsky majstri posilnení o nové sily zástupcov Kováčov Olomouckého kraja a vytvorili spoločne erb rodiny Bánffiovcov, ktorá vlastnila hrad v 16. storočí (foto č. 3). Na úspechy predchádzajúcich ročníkov nadviažeme i v roku 2018. Budete mať opäť možnosť sledovať pri práci majstrov kováčov zo Slovenska i Moravy, ktorí vytvoria spoločné dielo - sochu vojvodu Stibora zo Stiboríc. Spoločné dielo v tomto roku je symbolické, k 630. výročiu darovania hradu Beckov práve vojvodovi Stiborovi. Kráľ Žigmund Luxemburský vydal darovaciu listinu na hrad a panstvo Beckov 16. júla roku pána 1388 pre svojho najvernejšieho rytiera Stibora zo Stiboríc za verné služby a oddanú podporu.
Kováčske remeslo má v našej histórii dlhú tradíciu. Bez šikovných kováčskych rúk sa neobišli mnohí ďalší remeselníci. Bolo potrebné okuť kolesá na voze, podkuť kone, vyrobiť hospodárske náradie, vyrobiť zbrane pre vojakov, obradné zbrane pre rytierov, nože pre kuchárov, nožnice pre krajčírov, kovania na dvere, okná, truhlice, mreže na okná, dvere, hradné brány, ale i väzenie. Počas kováčskych dní na hrade Beckov sa môžete na vlastné oči presvedčiť, že i dnes majú kováčsky majstri šikovné ruky a toto všetko dokážu vyrobiť. Môžete si pozrieť výstavu kováčskych diel, výstavu rôznych druhov konských podkov, sledovať majstrov priamo pri práci a hlavne si vy i Vaše deti môžete prácu s kladivom, ohňom a železom vyskúšať v interaktívnej dielni.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies