Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Driapanie peria na Kysuciach 2018 Nová Bystrica

Driapanie peria na Kysuciach 2018 Nová Bystrica
Termín: 14.10.2018
Téma: ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE
Miesto konania: Nová Bystrica (SR - Žilinský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.regionkysuce.sk
www.kysuckemuzeum.sk

Popis

Driapanie peria na Kysuciach 2018 Nová Bystrica

Tradičná ukážka driapania peria, svätá omša Skanzen Vychylovka.

Ako sa kedysi páralo perie, uvidíte v nedeľu 14. októbra 2018 na podujatí v Skanzene Vychylovka - Nová Bystrica, v ktorom sa predstaví s ľudovými zvykmi Folklórna skupina Dolinka z Novej Bystrice.

Keď skončila práca na poliach a nastali dlhšie jesenné večery, ženy a dievčatá sa schádzali na spoločnom páraní peria, pretože napárať perie do veľkej periny nebolo vôbec jednoduchou a rýchlou záležitosťou. A ako to bolo u nás na Kysuciach, si môžete pozrieť v programe, ktorý začne o 13.30 hod.

Driapanie peria bolo kedysi spoločenskou udalosťou. Ľudia si pri nej neraz užili veľa zábavy. Počas neskorej jesene a dlhých zimných večerov, keď nebolo na poli roboty, ženy trávili čas na návštevách u susediek, ale ich hlav­nou činnosťou od neskorej jesene do skorej jari bolo driapanie peria, ktorého sme sa my ako deti často zúčastňovali.

Súčasťou driapačiek bolo tiež rozprávanie rôznych príbehov, typické boli žarty a samozrejme aj klebety. Neraz sa rozprávali aj hrôzostrašné príbehy, napríklad o strigách, o krížnych cestách, strašidlách, svetlonosoch a čertoch. My ako deti sme to veľmi radi počúvali a zároveň sme sa zapájali do práce.

Z nadriapaného husacieho peria sa robili hlavne periny a vankúše pre dievky súce na vydaj, ktoré patrili k hlavnej výbave nevesty. Tá, čo ju nemala, bola chudobná a mládenci vraj o ňu veľký záujem nemali. Kačacie perie bolo vhodné do vankúšov, ktoré kedysi slúžili ako zavinovačky pre novorodeniatka. Vraj sa detičky vo vankúši tak nepotili. Zároveň sa dávalo kačacie perie aj do „zahlavkov“ /vankúšov/ k perinám výbavy nevesty. “Keď spávate na vankúši z kačacieho peria tak Vás nebude bolieť hlava“ vravievala moja mama. Tradičné páperové periny časom vytlačili do úzadia lacné teplé prikrývky a tradícia párania peria vymiera.
/Spomienky z detstva – Darina Hnidková /

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies