Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Jubileum FS Dimitrovec + FS Lipa 2018 Peržalka - 70. výročie založenia súboru

Jubileum FS Dimitrovec + FS Lipa 2018 Peržalka - 70. výročie založenia súboru
Termín: 20.10.2018
Téma: KULTÚRA
Miesto konania: Bratislava - Petržalka (SR - Bratislavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.kzp.sk
www.youtube.com/watch?v=2epBzc0sbNA

Popis

Jubileum FS Dimitrovec + FS Lipa 2018 Peržalka - 70. výročie založenia súboru

Dňa 20. 10. 2018 od 18:00-24:00 hod.
Vstupné:20,- EUR
Dom kultúry Zrkadlový háj

FS Dimitrovec pôsobí od roku 2008 ako občianske združenie v Spoločenskom dome Nivy v Bratislave, združuje bývalých tanečníkov FS Dimitrovec, ktorý sa v roku 1989 premenoval na FS Lipa.

Vo svojom repertoári má tance a piesne z rôznych kútov Slovenska i z viacerých miest, kde Slováci našli svoj domov. Snaží sa sebe i svojim priaznivcom dokázať, že folklór nie je len fyzickým výkonom ale celoživotným životným štýlom, duševným obohatením a najmä potešením.

Začínali v roku 1948 ešte pod názvom Dimitrovec. Dnes pokračujú vo svojej činnosti ako FS Lipa. Na svojom konte majú mnoho úspechov, viac než dvetisíc predstavení doma aj vo svete a bohatú diskografiu. V tridsiatich piatich štátoch prezentovali tradičnú slovenskú kultúru. Medzi najväčšie úspechy patrí napríklad Zlatá Palma na medzinárodnom festivale v Mexiku, Zlatá Valaška v poľskom Zakopanom, či vystúpenie pri príležitosti 100. výročia narodenia Mahatmá Ghandího v Indii.

Nezmazateľnú stopu v súbore zanechal jeho vedúci Pavel Bútora, ktorý zomrel pred pár rokmi. Zdalo sa, že táto strata bude pre súbor znamenať koniec. Po období smútku sa bývalí tanečníci rozhodli nadviazať na tradície a zabránili úplnému zániku súboru. Pokračujú v zmysle odkazu Pavla Bútoru - spájať fyzické a duševné sily. V predpremiére a premiére pripraveného programu si pripomenú 70. výročie založenia súboru.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies