Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Fenomén Slavín 2019 Bratislava - Svetový deň sprievodcov cestovného ruchu

Fenomén Slavín 2019 Bratislava - Svetový deň sprievodcov cestovného ruchu
Termín: 24.02.2019
Téma: KULTÚRA
Miesto konania: Bratislava - Slavín (SR - Bratislavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.ssscr.sk/sk/aktuality-detail-517.html
sk.wikipedia.org/wiki/Slavín_(Bratislava)
zaujimavosti.net

Popis

Fenomén Slavín 2019 Bratislava - Svetový deň sprievodcov cestovného ruchu

Bratislavská organizácia cestovného ruchu vás v rámci Svetového dňa sprievodcov cestovného ruchu pozýva na bezplatnú tematickú vychádzku.

Nedľa 24.02.2019, Slavín od 14:30 hod.

Prehliadka najväčšieho vojnového pamätníka v strednej Európe ponúka okrem informácií o jeho budovaní a spomienok na časy pionierskych sľubov aj nový pohľad na tento, dodnes jeden z najvýraznejších monumentov Bratislavy, ku ktorému patrí aj vojenský cintorín.

Sprevádza: Ľubomíra Černáková
Miesto stretnutia: pred vstupným schodiskom pamätníka Slavín
Trvanie: 1,5 hod.

Nad cintorínom so 6 845 padlých vojakov Červenej armády v bojoch o oslobodenie Bratislavy so šiestimi hromadnými a 317 jednotlivými hrobmi vojakov sa týči pamätník v podobe štvorhrannej pietnej siene s mohutnou kamennou kolonádou, pripomínajúcou antické mauzóleum. Z objektu vychádza 37 metrov vysoký žulový pylón (obelisk), ktorý je na vrchole zakončený monumentálnou 7-metrovou sochou sovietskeho vojaka. Tvorcom konceptu pamätníka bol architekt Ján Svetlík, samotná socha vojaka s víťaznou zástavou v rukách, ktorý čižmou drví nacistický kríž, je dielom Alexandra Trizuljaka. Nápisy a reliéfy okolo a vo vnútri siene pripomínajú pamiatku vojnových obetí, ako aj dátumy oslobodenia jednotlivých slovenských miest.

Masový hrob
Oslobodenie Bratislavy a západného Slovenska na jar v roku 1945 prinieslo mnoho obetí na oboch stranách. Sovietska Červená armáda tu stratila mnoho mužov. 6845 z nich našlo miesto večného odpočinku práve tu. Mŕtvych privážali niekoľko týždňov. Celkovo 6 veľkých masových hrobov dnes neuvádzajú žiadne tabule. Vidíte len vyvýšené miesto zarastené udržiavanou trávou. Po obvode masových hrobov s bezmennými vojakmi nájdete individuálne hroby dôstojníkov a veliteľov. Je ich 317 a každý jeden je tvorený jednoduchým náhrobným kameňom z tmavého mramoru, s menom a hodnosťou. Len zopár z nich má fotografiu. Celý areál z kamenných blokov je rovný, nepoškodený a udržiavaný. Celkovo stavba okolo obelisku je zachovalá, akoby mala len možno 20 rokov. Okolie areálu tvoria rôzne dreviny, prevažne borovice a jednoduché listnaté stromy.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies