Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Drotárske múzeum Jozefa Holánika Bakeľa Dlhé pole

Drotárske múzeum Jozefa Holánika Bakeľa Dlhé pole
Termín: 11.08.2018 - 30.12.2020
Téma: KULTÚRA | CECHY, SPOLKY a ZDRUŽENIA
Miesto konania: Dlhé pole (SR - Žilinský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.obecdlhepole.sk/section/default/2572
www.youtube.com/watch?v=2heMBDav7pc&feature=youtu.be
www.youtube.com/watch?v=2heMBDav7pc&feature=youtu.be

Popis

Drotárske múzeum Jozefa Holánika Bakeľa Dlhé pole

Drotárstvo je zapísané v zozname UNESCO, o úspech sa zaslúžilo aj Považské múzeum v Žiline

Múzeum Jozefa Holánika - Bakeľa
Dlhé Pole 81
Kontakt: Juraj Šerík 0908 490 987

Pondelok 15.00 - 17.00
Piatok 15.00 - 17.00

Sobota 14.00 - 17.00
Nedeľa 14.00 - 17.00

Prehliadku múzea je možné si dohodnúť aj mimo otváracích hodín
na tel. č.: 0905 975 528 a 0917 380 130.

Tradície, folklór, remeslo a predovšetkým drotárstvo. Tým všetkým žilo Dlhé Pole v sobotu 11. augusta 2018. V obci sme otvorili drotárske múzeum v rodnom dome významného drotárskeho majstra Jozefa Holánika - Bakeľa.

Návštevníci majú možnosť si spolu s odborným výkladom prezrieť typickú izbu drotára, drotárske výrobky, ako aj samotnú drotársku dielňu spolu s ukážkou remesla.

Drotárske múzeum Jozefa Holánika Bakeľa už môžete nájsť aj v novej aplikácii North Slovakia spolu s ostatnými atraktivitami Žilinského kraja. Ak chcete spoznať ďalšie zaujímavé miesta kraja a inšpirovať sa na výlet, neváhajte a sťahujte do mobilu alebo kliknite na www.northslovakia.com

Viac ako storočná drevenica na dolnom konci je nepochybne jedinečným domom. Žil a tvoril tu jeden z najznámejších drotárskych majstrov Jozef Holánik - Bakeľ, ktorého preslávili pozlátené a postriebrené úžitkovo-dekoratívne výrobky pripomínajúce čipku. Majster vyzdobil fasádu domu zväčšenými kópiami medailí, ktoré získal. Najcennejšou bola hlavné cena "Gran premio" na výstave v Ríme v roku 1911. Reklamné tabule hrdo hlásili, že v dome žil "prvý svetový umelec pletených košíkov z drôtu" a "jeho nástupca, majster umelec Jakub Šerík". A práve vnuk Jakuba Šeríka - Juraj sa rozhodol zachovať dedičstvo svojich predkov nielen prostredníctvom drotárskeho remesla, ale aj záchranou tejto výnimočnej drevenice.

Do Registra nehnuteľných národných pamiatok bola zapísaná v roku 2000, s jej rekonštrukciou sa začalo v roku 2009. A opäť po deviatich rokoch sa z nej stalo originálne drotárske múzeum. Symbolicky pri príležitosti 155. výročia narodenia Jozefa Holánika - Bakeľa.

V múzeu majú návštevníci možnosť vidieť exponáty časov dávno minulých a taktiež súčasnú tvorbu drotárskeho majstra Juraja Šeríka, ktorý bol autorom projektu výroby drotárskeho „Srdca pre Slovensko“. Sami si budú môcť vyskúšať výrobu jednoduchých drotárskych predmetov a osvojiť si takto tradičnú zručnosť drotárov.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies