Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

74. výročie oslobodenia Bratislavy 2019 - Vajnory

74. výročie oslobodenia Bratislavy 2019 - Vajnory
Termín: 04.04.2019
Téma: SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Bratislava - Vajnory (SR - Bratislavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.vajnory.sk/podujatia/74-vyrocie-oslobodenia-bratislavy-4-aprila-2019

Popis

74. výročie oslobodenia Bratislavy 2019 - Vajnory

Štvrtok, 4. apríl 2019 - 11:00 hod.

Každoročne si začiatkom apríla pripomíname oslobodenie nášho mesta spod fašistickej okupácie. Tento rok je to už 74. výročie.

Priami svedkovia tých smutných a krutých udalostí odchádzajú spomedzi nás... a je povinnosťou našej generácie nezabudnúť na tieto udalosti a odovzdávať ich posolstvo ďalej, aby sa už podobné hrôzy neopakovali.

Pripomeňme si udalosti spred 74 rokov. Bezprostredné boje o Bratislavu začali 2. apríla, keď prvé oddiely Sovietskej armády oslobodili Vajnory. V tom čase ešte neboli mestskou časťou Bratislavy, tou sa stali r. 1946. Z Vajnor ostreľovali nemecké pozície na svahoch Malých Karpát. Po leteckej príprave zaútočili 3. apríla v oblasti Dynamitky, Vajnorskej a Trnavskej cesty. Sovietske vojská dosiahli výhodné pozície pre boj o mesto. Na tejto čiare sa ustálila aj východisková línia na posledný útok, ktorý padol na 4. apríl. Ráno na fašistické pozície zaútočila sovietska pechota, tankové brigády a podporný rumunský tankový pluk. Začali sa pouličné boje. Odpoludnia sovietski vojaci dosiahli západný okraj mesta a tlačili nepriateľa smerom na Devín a Lamač. Ešte predtým však poškodili mosty, trate, rozhlasové a komunikačné zariadenia. Podpálili aj niekoľko administratívnych budov. Vo Vajnoroch zamínovali školu a vyhodili do povetria most pri BEZ-ke.

Vo večerných hodinách boje utíchli a po šesťročnej fašistickej okupácii bola BA oslobodená. Zostalo tu pochovaných 750 sovietskych vojakov a dôstojníkov. V bojoch o mesto padlo 450 nemeckých vojakov a 120 civilistov.

Pripomenutím si tejto udalosti dávame najavo, že sme nezabudli a že nechceme, aby sa táto svetová tragédia opäť opakovala.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies