Termín: | 19.07.2013 - 20.07.2013 |
Téma: | VARENIE a PEČENIE DOBRôT |
Miesto konania: | Ľubica (SR - Prešovský kraj) Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky |
Web: | www.obeclubica.sk
sk.wikipedia.org/wiki/Gul%C3%A1%C5%A1 |
3.Východniarske majstrovstvá vo varení guľášu
Družstvá sa môžu prihlásiť na tel.:+421 905 781 842
Súťaž sa uskutoční v rámci festivalu Kocúr fest.
Pôvod slova guláš:
Slovo guláš pochádza z maďarského gulyás [maď. výslovnosť dnes: gujáš, v minulosti: guľáš], odvodeného od slova gulya – črieda.
Podľa Šimona Ondruša má toto slovo presnejšie takýto pôvod: Maďarský názov jedla gulyás vznikol v 19. storočí skrátením výrazu gulyás hús, ktorý koncom 18. storočia znamenal hovädzie mäso.
Prídavné meno gulyás (hovädzí) z tohto výrazu vzniklo z podstatného mena gulya, ktoré vo význame črieda dobytka, dobytok v 16. storočí prešlo z východoslovenského slova guľa do maďarčiny. Vo východnej slovenčine (Abov, Spiš) guľa dodnes znamená aj čriedu dobytka.
Slovenské a slovanské slovo guľa je praslovanského pôvodu a má spoločný pôvod so slovenským a slovanským slovom hlava.
Podľa Š. Ondruša je tvrdenie v známom maďarskom etymologickom slovníku z roku 1967[2], že slovo gulya má kaukazský pôvod, nesprávne.