Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Milan Sládek - Křížová ceta 2019 Praha - autorské predstavenie svetoznámeho slovenského míma a režiséra Milana Sládka

Milan Sládek - Křížová ceta 2019 Praha - autorské predstavenie svetoznámeho slovenského míma a režiséra Milana Sládka
Termín: 03.06.2019
Téma: PODUJATIA NAŠICH KRAJANOV
Miesto konania: Praha (Zahraničie - Česko)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.mzv.sk/sipraha
sk.wikipedia.org/wiki/Milan_Sládek

Popis

Slovenský inštitút v Prahe a Katedra nonverbálneho divadla HAMU

Vás pozývajú na autorské predstavenie svetoznámeho slovenského míma a režiséra Milana Sládka.

Od svojej emigrácie v roku 1968 z vtedajšieho Československa sa tento jedinečný interpret objavuje doma len zriedka. Nenechajte si preto ujsť unikátnu šancu vidieť majstra Sládka naživo na javisku.

Na organ zahrá náročnú skladbu Marcela Dupré slovenská organistka Bernadetta Šuňavská.

Predstavenie sa odohrá dňa 3. 6. (pondelok) o 19:00hod v Sále Bohuslava Martinů (HAMU, Malostranské námestie 13, Praha 1).

Milan Sládek
(* 23. február 1938, Streženice) je slovenský mím, choreograf, režisér a pedagóg. Jeho najznámejšou pantomimickou postavou je svetovo známy Kefka.

Umenie pantomímy nepozná jazykovú bariéru a tak sa Milan Sládek v novom prostredí rýchle aklimatizoval a v rámci zájazdovej činnosti sa jeho súbor zaradil medzi najrenomovanejšie pantomimické súbory na svete.

V roku 1974 otvoril v Kolíne nad Rýnom svoje DIVADLO KEFKA, divadlo, ktoré bolo v tom čase jediné stále divadlo pantomímy v Západnej Európe. O dva roky neskôr sa z iniciatívy Milana Sládka uskutočnil medzinárodný festival pantomímy GAUKLER, ktorý v spolupráci a za finančnej a organizačnej podpory mesta Kolína, patril po dvanásť rokov k najlepším tohto druhu na svete.

Počas intenzívnej päťnásťročnej spolupráci s Goethe Institutom navštívil Milan Sládek so svojim súborom viac ako päťdesiat zemí sveta. Zucastnil sa nespocetneho mnozstva festivalov na celom svete.

Pedagogická práca Milana Sládka sa mnohokrát deje v rámci rozličných projektov s mladými ľuďmi. Pravidelne viedol vo svojom divadle workshopy, práve tak i v mnohých krajinách sveta. V 1987 roku sa stáva profesorom pantomímy na Folkwang Hochschule v Essene. Od roku 1979 až do 2004 pracoval so štátnou nemecko-francúzskou organizáciou pre mladých ľudí, založenou Charlesom De Gaulom a Konradom Adenauerom.

Po páde komunistického režimu v roku 1989 sa vracia do vlasti. V roku 1994 sa stáva riaditeľom novozaloženého inštitútu pre pohybové divadlo. Inicioval rrekostrukciu historickej budovy ARENA. Až do júna 2002 viedol novozaložený inštitút pre pohybové divadlo – Divadlo ARENA.

Po navrate do Spolkovej republiky Nemecko, okrem vlastnej činnosti, podieľa sa na relizovani rozličných medzinárodných projektov. V roku 2005 inscenoval v Tokio OPERU ZA TRI GROŠE, v roku 2006 sa podieľal na rekonštrukcii a naštudovaní Mozartovej pantomimy PANTALON A COLUMBINA KV 446 pre Mozartov festival vo Viedni.

V roku 2008 inscenoval svoj nový solový program z priležitosti svojich sedemdesiatich narodenín pre festival v talianskej Siene baletnu pantomimu Kurta Weilla ČAROVNÁ NOC.

V januári 2016 Sládek vystúpil na pôde medzinárodnej organizácie UNESCO, ako prvé tamojšie uvedenie pantomímy. Sládek predstaví svoje dielo Antigona, pripravené špeciálne pre túto príležitosť. Dielo obsahuje nový pohľad na starovekú tému.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies