Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

34. Hornonitrianske folklórne slávnosti Prievidza 2019

34. Hornonitrianske folklórne slávnosti Prievidza 2019
Termín: 28.06.2019 - 29.06.2019
Téma: SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Prievidza (SR - Trenčiansky kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.rkcpd.sk

Popis

34. Hornonitrianske folklórne slávnosti Prievidza 2019

V dňoch 28. – 29. jún 2019 Lesopark Prievidza

Koncom júna sa Lesopark v Prievidzi stane dejiskom 34. ročníka Hornonitrianskych folklórnych slávností, najväčšieho folklórneho podujatia na hornej Nitre. Na jednom mieste sa stretnú nielen členovia regionálnych folklórnych zoskupení a milovníci ľudovej hudby, spevu a tanca, ale aj ľudoví umelci a remeselníci a predstaví sai tradičná kuchyňa. Tohtoročnou ústrednou témou podujatia je liečiteľstvo, mágia a porobeniny.

Začíname v Hornonitrianskom múzeu vo štvrtok 27. júna 2019 o 17:00 hinscenovanou prezentáciou tradičného mestského odevu žien zo zbierok múzea Keď vyšli Prievidžanky.
Na hlavnom pódiu v Lesoparku otvorí o 16:45 34. ročník Hornonitrianskych folklórnych slávností Uvítanka. Zaznejú v nej nádherné tóny fujár-trombít a pieseň V tej Prievidzi na rade. Následne pódium zaplnia detské tance, riekanky a hry v komponovanom programe detských folklórnych súborov Veselože. Jeho režisérkami sú Eliška Hrbíková a Milena Pánisová. Gajdošské čaryo 19:00 h pripravuje významný slovenský gajdoš a výrobca gájd Juraj Dufek a predstavia sa v ňom slovenskí i zahraniční gajdoši.Jubilujúce folklórne skupiny z regiónu budú účinkovať o 20:00 v programe Emila Trgiňu Naši jubilanti. Piatkový večer uzavrie o 21:00 h Banda, slovenská world music kapela.

V sobotu 17:00 h režisérka Anastázia Kubová v programe Pieseň v mojom živote s podtitulom Jozef a jeho pokračovatelia predstaví tých, ktorí ďalej rozvíjajú odkaz Jozefa Strečanského. V minulosti mala v živote človeka pevné miesto aj mágia. Rôzne magické úkony v rámci kalendárnych obyčají predstavia regionálne folklórne skupiny o 18:00 h v komponovanom programes témou Liečiteľstvo, mágia a porobeniny. Program majú pod taktovkou Stanislav Malega a Eva Henčelová. O 20:00 h dostane priestor ľudová hudba folklórneho súboru Bystrina z Banskej Bystrice a jej sólisti. Sobotňajší program uzavrie komponovaný program jubilujúcich folklórnych súborov Vtáčnik a Ekonóm s podtitulom Keď sme sa už spolu zišli. Režisérom je Ľubomír Macek. Po ňom bude nasledovať škola tancaa z oboch súborov.
Okrem programov na hlavnom pódiu dopĺňa atmosféru slávností aj bohatý sprievodnýprogram–ochutnávka tradičných jedál z obcí hornej Nitry, ktorú po oba dnislávností pripraví Združenie miest a obcí hornej Nitry. Cestou k pódiu sa budete môcť pokochať nielen krásou výrobkov našich šikovných majstrov remeselníkov na Jarmoku ľudových remesielale aj obdivovať tradičné techniky zdobenia (zdobenie na koži, výšivka na tyle, krížiková výšivka).
Na minulé ročníky Hornonitrianskych folklórnych slávností si môžete zaspomínať prostredníctvom výstavy Folklór vo fotografii a recepty, návody a postupy z ľudového liečiteľstva uvidíte na výstave Z ľudovej lekárne.

Príďte na festival, ktorý je obrazovou, zvukovou a chuťovou vizitkou tohto kraja a ľudí v ňom.

Poďakovanie za finančný príspevok patrí Trenčianskemu samosprávnemu kraju, mestu Prievidza a Fondu na podporu umenia, ktorý festival podporil z verejných zdrojov.

Hlavný organizátor: Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja

Spoluorganizátori: Mesto Prievidza, Kultúrne a spoločenské stredisko v Prievidzi, Hornonitrianske múzeum v Prievidzi, Združenie miest a obcí hornej Nitry, TEZAS spol. s. r. o.

Sponzori: COOP JEDNOTA Prievidza, s.d., Mecom GROUP, s.r.o, PRIEVIDZSKÉ PEKÁRNE A CUKRÁRNE a. s., Prievidza,

Mediálni partneri: RTVS, MY - Hornonitrianske noviny, RTV Prievidza, Prievidzsko, Beta rádio, Rádio WOW, codnes.sk, vyhodnevmeste.sk, folklorista.sk, Folklorfest.sk

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies