Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Bzovské sklárske dni 2019 - IX. ročník a Sklárskym chodníkom - 3. ročník

Bzovské sklárske dni 2019 - IX. ročník a Sklárskym chodníkom - 3. ročník
Termín: 06.09.2019 - 07.09.2019
Téma: CECHY, SPOLKY a ZDRUŽENIA | SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Podkriváň - Dolná Bzová (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.mytna.sk

Popis

Bzovské sklárske dni 2019 - IX. ročník a Sklárskym chodníkom - 3. ročník

Zámerom podujatia je sprostredkovať divákovi krásu sklárskeho remesla v najtradičnejšej a komplexnej podobe. Prezentovať význam a postavenie sklárstva ako kreatívneho smeru v súčasnej dobe, jeho prepájanie s ostatnými výtvarnými odbormi.

Bzovské sklárne majú bohatú históriu a siaha až do 18. storočia. V r. 1769 po vzájomnej dohode medzi prefektom divínskeho panstva Jozefom Fejérpatakym a sklárskym majstrom Bernardom Hupkom došlo k uzatvoreniu zmluvy o výstavbe novej sklárskej huty. Majster Hupka sa zaviazal, že hutu na výrobu krištáľového a rezaného skla postaví na Bzovej a do panskej pokladnice z nej bude každoročne odvádzať 200 zlatých. Táto zmluva bola zapísaná 3. júna 1769. Výstavba sklárskej huty s príslušenstvom prebehla v rokoch 1771 až 1772.
Slávnosť Bzovské sklárske dni sa koná za účelom pripomenutia bývalej slávy bzovských sklárni. Celý projekt bol verejnosti predstavený 01.10.2011 na I. ročníku Bzovských sklárskych dní. Nachádza sa tu postavená sklárska pec na ktorej sklári predvádzajú fúkanie skla počas slávnosti. Návštevníkom týchto slávností bude odhalené tajomstvo výroby legendárnej Zlatej Zuzany, ktoré budú môcť účastníci vidieť na vlastné oči.

Zlatá Zuzana. Jej vynálezcom bol sklársky majster Jozef Staník (1908 – 1986) zo Zlatna. Čaro pohára spočívalo v kombinácii ladného tvaru so zlátenou guľkou v stopke a zlatým pásikom na okraji kalicha. Tento efekt guľky sa dosiahol špeciálnymi kliešťami, ktoré navrhol práve Ján Staník. Súprava Zlatá Zuzana bola vyrábaná vo viacerých verziách na rôzne druhy alkoholických nápojov, ako likér, víno, grappu, pivo, koktail, cherry, brandy a na sekt. Vyrábala sa v čírej, modrej, ružovej, fialovej, tmavej dymovej, zelenej a žltej farebnosti. Prvá objednávka zo zahraničia bola z Ameriky, potom z Kanady a postupne prichádzali objednávky na súpravu z celého sveta, zo všetkých kontinentov. Preto výrobu Zlatej Zuzany zo Zlatna rozšírili v roku 1971 i do sklární v Katarínskej Hute a v Málinci. Zaujímavosťou je, že meno súprave dali zákazníci v Montreale po manželke jedného z obchodníkov, ktorý ju predával v Kanade.

Okrem prezentácie rôznych sklárskych postupov a techník, sme pre divákov pripravili turistický pochod, putovnú výstavu ako prierez výroby skla z Novohradu a Podpoľania, premietanie zaujímavých dokumentárnych filmov zobrazujúcich rôzne tradície aj tvorivé dielne pre deti. Nechýbajú tu ani stánky s občerstvením, alebo suvenírmi. Iniciátorom myšlienky Bazovských sklárskych dní bol Peter Greksa z Dolnej Bzovej.

@ Autorský článok napísal:
Folklorfest.sk

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies