Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Dožinkové slávnosti Zlaté Moravce 2019 - VI. ročník

Dožinkové slávnosti Zlaté Moravce 2019 - VI. ročník
Termín: 15.08.2019
Téma: ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE | SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Zlaté Moravce (SR - Nitriansky kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.zlatemoravce.info

Popis

Dožinkové slávnosti Zlaté Moravce 2019 - VI. ročník

Slávnostná atmosféra odovzdávania dožinkového venca, spievanie dožinkových piesnív podaní SSk Zlatomoravčianka, neodolateľná vôňa makových periek a šúľancov sa bude šíriť 15. 8. 2019 o 17.00 hod. na VI. ročníku Dožinkových slávností pred Mestským múzeom v Zlatých Moravciach na nádvorí Migazziovského kaštieľa, Námestie A. Hlinku 1.

Dožinky sú slávnosťou po ukončení žatvy. V minulosti sa počas nich vykonávali rôzne magické úkony, ktoré mali zabezpečiť dobrú úrodu v nasledujúcom roku. Rozmnožovaciu schopnosť obilia symbolizoval dožinkový veniec, ktorý sa plietol z prvých a posledných klasov. Neskôr dožinkové slávnosti nadobudli ďakovný charakter.

Hospodárovi sa poďakovalo a slávnostne mu bol odovzdaný žatevný veniec a nasledovala hostina. V posledných desaťročiach prišlo k inovácii pletenia i obohateniu tvarov žatevných vencov, ktoré sa odovzdávali predsedom družstiev, alebo sa niesli pri príležitosti celoštátnych dožinkových osláv.

Pobočka Ponitrianskeho múzea – Mestské múzeum v Zlatých Moravciach si pripomenie ukončenie žatevných prác 15. augusta 2019 o 17.00 hod. na nádvorí Migazziovského kaštieľa. Dožinkový veniec bude symbolicky odovzdaný gazdovi podľa tradícií zasprievodu dožinkových piesní. Dožinkovú atmosféru spríjemní vystúpenie SSk Zlatomoravčianka a manželia Turboví z Nitry. Nebude chýbať ani ochutnávka tradičných makových periek a šúľancov.

Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies