Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Súťaž o najlepší čučoriedkový koláč - Čučoriedkový deň Telgárt 2014 - 2. ročník

Súťaž o najlepší čučoriedkový koláč - Čučoriedkový deň Telgárt 2014 - 2. ročník
Termín: 09.08.2014
Téma: VARENIE a PEČENIE DOBRôT
Miesto konania: Telgárt (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.telgart.eu.sk

Popis

Čučoriedkový deň Telgárt - Súťaž o najlepší čučoriedkový koláč - 2. ročník

9. augusta 2014 sa na Telgárte koná druhý ročník Súťaže o najlepší čučoriedkový koláč.

Piecť sa bude pred hotelom Telgárt od 11:00 hod.

Po celý deň zábavný program, ľudová hudba, ochutnávka čučoriedkových produktov.

Výťažok z Čučoriedkového dňa pôjde na dobročinné účely.

Prihláste sa na horeuvedený mail do konca júla.
Účasťou v súťaži prispejete na dobrú vec!

ČUČORIEDKA
Už naše staré mamy a ich staré mamy vedeli, že čučoriedky sú zdravé. Používali ich pri rôznych zdravotných problémoch. Za to, že sú také zdravé, vďačia čučoriedky svojmu modrému farbivu, nazývanému myrtilín.

Myrtilín, toto farbivo zachytáva voľné radikály, čím znižuje riziko srdcovo-cievnych chorôb a rakoviny. Obsahujú rôzne dôležité organické kyseliny, cukry a farbivá, z ktorých hlavne myrtilín pozitívne vplýva na pružnosť ciev v očiach a v mozgu.

Čučoriedky obsahujú prirodzený antioxidant pterostilben, ktorý znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Nesladené výrobky z čučoriedok sú vhodné pre diabetikov, čaj z listov mierne znižuje hladinu cukru v krvi. Čučoriedky sú osvedčeným liekom proti hnačke a chránia pred stresom. Sušené čučoriedky sa už oddávna používajú pre deti ako liek na hnačky. Pretože držia v tele vodu, pôsobia protizápalovo a utišujú vracanie.

Toto vzácne ovocie by malo spomaľovať starnutie mozgových buniek a celkový proces starnutia organizmu a znižovať riziko rakoviny. To, čo sa traduje o mrkve, nevie sa o ešte o čučoriedkach. Aj tie totiž zlepšujú zrak. Pravidelne by ich mal konzumovať každý, kto dlho pracuje na počítači – oči sa s čučoriedkami unavia neskôr. Vďaka väčšiemu obsahu antokyánu dokáže už dvadsať deka čučoriedok podstatne zlepšiť videnie pri zlých svetelných podmienkach. Potvrdili to zistenia Inštitútu leteckej medicíny nemeckého vojenského letectva. A teda čučoriedky sú vhodné konzumovať pred dlhšou nočnou jazdou autom.

Majú veľa vitamínu C a betakaroténu, takže sú vhodnou ochranou pred infekciami, najmä pred zápalom ústnej dutiny a hrtana. Už v minulých storočiach naše staré mamy zistili, že po ich konzumácii sa uľaví žalúdku aj pľúcam. Mimoriadne účinné sú však aj pri liečení nádorov na intímnych miestach a pri ranách. Čučoriedky pomáhajú aj na vysoký krvný tlak a šťava z nich je vhodným doplnkom pri diéte a tiež nám umožňujú zbaviť sa toho kilečka navyše – chudnúť.

Čučoriedka, táto malá modrá bobuľka kedysi v minulosti zaujala aj farbiarov a vinárov. Tí prví ňou farbili látky a druhí víno. Keďže toto drobné ovocie vyzerá skutočne zaujímavo, dostalo hneď niekoľko prezývok. Jafura, borovnica či čierna jahoda – to všetko sú čučoriedky.

Všetko má svoje ale.
Ale neodporúča sa jesť surové čučoriedky z oblastí kde sa nachádzajú líšky. Môžeme do nášho tráviaceho ústrojenstva zavliecť cudzopasníka. Pečené, zavárané a inak tepelne spracované čučoriedky a brusnice sú bezpečné aj z oblasti pohybu líšok.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies