Hoci je náš kraj známy vďaka svojej ovocinárskej tradícii, naše deti len málo vedia o tradičných spôsoboch uskladnenia a spracovania ovocia.
To chodili predávať na jarmoky, uskladňovali v komore, na povale, v stodole v sene a v slame, varili z neho lekvár, sušili, či destilovali. Najmenej vývojom poznačená je destilácia, ktorú poznajú aj tí najmenší. Na druhej strane varenie lekváru oproti minulosti stratilo predovšetkým svoju spoločenskú funkciu.
Preto sa Centrum tradičnej kultúry v Myjave rozhodlo priblížiť žiakom škôl myjavského okresu tradičný spôsob varenia slivkového lekváru a tradičných slovenských produktov so slivkovým lekvárom v rámci výchovno-vzdelávacieho podujatia.
Deň sliviek 2012
Termín: od 15.9.2012
Program:
stodola
11.00 Otvorenie podujatia
1. blok
MANDEUKA (študentský film) - Šimon Horna
téma: Tradičné sušenie ovocia (Mgr. Pavol Michalička)
O pijatike – ĽH Petra Obucha z Piešťan
11.50 2. blok
KINO SVET (študentský film)- Marek Janičík
téma: Súčasné sušenie ovocia z vlastnej produkcie (Viliam Harušťák)
Žartovné – ĽH Petra Obucha z Piešťan
12.50 3. blok
STRAŠIAK (študentský film)- Harri Gavendová
téma: Bezpečnosť zdravia pri práci (Mgr. David Pavlíček – žartovné školenie)
Vinaři a hasičky – FS Kunovjan z Uherského Hradište (ČR)
Sprievodné podujatia:
stodola
13.00 - 17.00 Koštovka páleného v stodole (ochutnávka rôznych
druhov destilátov) - Zväz záhradkárov z Turej Lúky
dvor
13.00 - 17.00 Tradičné varenie lekváru - FSk Kýčer z Turej Lúky
Pečenie „trnkových pjér“ – Únia žien z Podbranča
Varenie „slifkových gulí“ – Cirkevný zbor ECAV v Turej Lúke
Varenie „pukanských párancov“, Brezovských varených cesteníc
a iných slivkových špecialít...
Škola varenia pre deti
Hrá: ĽH Petra Obucha z Piešťan
Miesto konania
Turá Lúka - Gazdovský dvor
Organizátor
Centrum tradičnej kultúry v Myjave, Rozvoj cestovného ruchu myjavských kopaníc n.o., Mesto Myjava
Centrum tradičnej kultúry Myjava
Tel.: +421 34 621 3252
Mobil: +421 918 968 706
Mail: viera.feriancova@ctk.tsk.sk