Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

"Crowning Glory: Slávnosť slovenských a moravských pokrývok hlavy" 2022 Iowa

Termín: 27.02.2022
Téma: PODUJATIA NAŠICH KRAJANOV
Miesto konania: Cedar Rapids, Iowa, USA, (Zahraničie - Európa/Svet)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: cgsi.org

Popis

"Crowning Glory: Slávnosť slovenských a moravských pokrývok hlavy" 2022 Iowa

NCSML - Národné česko-slovenské múzeum a knižnica,
Cedar Rapids, Iowa, USA

Dňa 27.2.2022 o 16:00 hod (CST – DÁTUM UZÁVIERKY výstavy)
NCSML uvádza „Crowning Glory: Slávnosť slovenských a moravských pokrývok hlavy“ (exponát) – zo zbierky slovenského a českého ľudového odevu a ľudového umenia Baine/Cincebeaux

Výstava 28. augusta 2021 – 27. februára 2022

Kde: Národné česko-slovenské múzeum a knižnica, Cedar Rapids, Iowa

Exponát: Crowning Glory: Slávnosť slovenských a moravských pokrývok hlavy, zo zbierky Baine/Cincebeaux slovenského a českého ľudového odevu a ľudového umenia

Slovenský a moravský ľudový odev (kroje) je úchvatný, každý kúsok krajší ako ten predchádzajúci. Kompletný kroj sa skladá z mnohých komponentov, vrátane sukní, záster, tiel a vlečiek. Každý región a obec môže mať iný štýl ľudového odevu.

Táto výstava sa zameria na korunu slávy: čelenku. Vystavených bude takmer 100 slovenských a moravských pokrývok hlavy. Hodiny práce a generácie zmyslu, tajomstva a kreativity sú naplnené každým cenným dedičstvom.

Mnohé z najprepracovanejších pokrývok hlavy sú v skutočnosti svadobné čiapky. Niektoré šiltovky sú zdobené zrkadlami ako dodatočná ochrana pred zlom – ak žiarlivý dedinčan vystrelí „zlé oko“ na nevestu, zlo zasiahne zrkadlo a vráti sa k odosielateľovi. Iné majú zložité korálkové ozdoby v rôznych farbách a tvaroch, zatiaľ čo iný štýl zobrazuje hodvábne kvety a yardy vyšívanej stuhy. Dôležitá časť svadobných obradov nastáva, keď je nevesta „capkatá“. Matka, krstná mama alebo družičky jej slávnostne snímajú svadobnú pokrývku hlavy a nahrádzajú ju čiapkou alebo šatkou, ktorá označuje jej stav vydatej ženy.

Helene Cincebeaux a jej matka Helen Zemek Baine strávili päť desaťročí návštevami dedín na Slovensku. Boli pozvaní do domovov, aby videli krásne ručne zdobené textílie a tiež si vypočuli fascinujúce príbehy, spomienky a legendy, ktoré sa skrývajú za kusmi. Ich nákupy na týchto cestách viedli do Baine-Cincebeauxskej zbierky slovenského ľudového odevu a ľudového umenia. Zbierka má viac ako 5000 kusov a bola vystavená po celých Spojených štátoch a vo svete.

POZNÁMKA! Špeciálne podujatia naplánované na sobotu 18. septembra: prehliadky galérie, prezentácia histórie a rozmanitosti pokrývok hlavy v Čechách, na Morave a na Slovensku od Helene Cincebeaux a „prehliadka krojov “ . Viac o Heleninej prehliadke so sprievodcom nájdete tu .

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies