Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Deň vínnych pivníc v Trnave 2013 - 11. ročník

Deň vínnych pivníc v Trnave 2013 - 11. ročník
Termín: 26.10.2013
Téma: VINOBRANIE a VÍNO
Miesto konania: Trnava (SR - Trnavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.vino.sk

Popis

Deň vínnych pivníc v Trnave 2013 - 11. ročník

“Deň otvorených vínnych pivníc v Trnave 2013”, sobota 26. októbra 2013 od 13:00 do 21:00 v historickom centre mesta Trnava

V „Deň otvorených vínnych pivníc v Trnave 2013“ vás v sobotu 26. októbra prevedie pešo po tajomných uličkách historického centra mesta. Väčšina z pivníc sa otvára len jedenkrát v roku – práve pri tejto príležitosti.

Pred samotnou vínnou cestou sa v rámci prehliadky Malého Ríma dozviete o kráľoch, ktorí Trnavu navštevovali, o živote stredovekého – obchodného a univerzitného – mesta, o dvojpodlažných vínnych pivniciach pod mestom, o význame Trnavskej univerzity v Európe ako významom centre vzdelanosti v 17. storočí.

Každý z účastníkov dostane na cestu vínny pas. "Naša kapacita je vždy limitovaná počtom 750," informoval predseda Vincechu Eduard Krištofovič. Vínne pivnice pôvodne začínali s tuctom priestorov, vlani sa dostali cez tridsiatku, ale pre ročník 2013 zvolili osvedčený počet 25 historických pivníc.

K najkrajším patrí pre svoj takmer pôvodný stav pivnica pod pivárňou Čajka na Halenárskej ulici, najviac ich je sústredených na Kapitulskej ulici. Pôvodne mala byť v trase milovníkov vín zaradená prvýkrát aj pivnica pod arcibiskupským úradom v Trnave, kde plánovali predstaviť vína podobné omšovým. Nečakaným odchodom arcibiskupa Róberta Bezáka v roku 2012 však z tejto myšlienky zišlo.

Výroba vína je v Trnave zakorenená, už v roku 1278 sa mešťania uvádzajú v listine grófov z Jura a Pezinka ako vlastníci vysoko produktívnych viníc. Víno z teritória Trnavy dlhú dobu tvorilo jednu z najvýznamnejších komodít v obchodných aktivitách Trnavčanov. V roku 1822 dal trnavský obchodník Anton Valc vyrobiť údajne najväčší súd na svete, do ktorého sa vmestilo 114.000 litrov vína. Dobové pramene uvádzajú, že na ňom naraz tancovali aj štyri páry hodovníkov a stal sa veľkou atrakciou.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies