Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Medzinárodnej súťaže vo varení kapustnice a príprave zabíjačkového taniera 2023 Nemce - 15. ročník

Medzinárodnej súťaže vo varení kapustnice a príprave zabíjačkového taniera 2023 Nemce - 15. ročník
Termín: 14.10.2023
Téma: VARENIE a PEČENIE DOBRôT
Miesto konania: Nemce (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.nemce.sk

Popis

Medzinárodnej súťaže vo varení kapustnice a príprave zabíjačkového taniera 2023 Nemce - 15. ročník

Termín: 14.10.2023
Miesto konania: Nemce

Na našom území kapustnicu varili už Kelti. Preto nie je pôvodnou slovenskou špecialitou ako napríklad bryndzové halušky. Dotváranie pracovného postupu po príchode pobaltských Slovanov však na nej zanechali nezanedbateľnú národnú pečať a stala sa typickým slovenským národným jedlom. Preto kapustnicu radíme k šperkom domácej slovenskej kuchyne.

Zachovalo sa viacero pôvodných receptov na prípravu tejto delikatesy.Našiel sa i recept pri zametaní podlahy pod najznámejším dreveným oltárom na Slovensku. Nález dokazuje, že k priaznivcom kapustnice patril aj majster Pavol z Levoče.

Kapustnica sa pripravuje z kyslej kapusty. Líši sa podľa regiónu a obdobia varenia na pôstnu a sviatočnú. Do pôstnej katolíckej vianočnej (Štedrý deň) sa nedáva mäso, zahusťuje sa napr. bielymi hladkými haluškami, smotanou a roztreným zemiakom.

V luteránskej kapustnici na Vianoce nájdeme aj mäso a všetky ostatné zložky. Vo sviatočnej nájdeme napr. údené mäso a klobásu. Nevyhnutné sú sušené hríby. Vianočná kapustnica sa tradične pripravuje na konci kalendárneho roka.

V regionálnych receptoch kapustnice sú značné rozdiely. V každom kraji, údolí i dedine sa varí vianočná kapustnica trochu inak.

So súťažou vo Zvolenských Nemciach je spojený aj jarmok ľudových remesiel. Budú prezentované typické remeslá pre túto oblasť, ako tkanie kobercov a podobne.

Autor:©Folklorfest.sk

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies