Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Chovateľský deň v skanzene 2023 Nová Bystrica - Deň slovenských plemien

Chovateľský deň v skanzene 2023 Nová Bystrica -   Deň slovenských plemien
Termín: 09.07.2023
Téma: ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE
Miesto konania: Nová Bystrica - Vychylovka (SR - Žilinský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.chovamedoma.sk/chovatelstvo-farmarcenie/aktuality/1112-chovatelsky-den-v-skanzene-uz-9-jula

Popis

V nedeľu 9. júla sa v skanzene Vychylovka koná v poradí 7. ročník podujatia Chovateľský deň v skanzene: Deň slovenských plemien.
Návštevníkom ponúka možnosť na jednom mieste vidieť naše národné plemená hospodárskych zvierat a psov, folklórne vystúpenia a ukážky remeselnej a ľudovo-umeleckej tvorby.
Ukážka tradičného života na dedine
Počas tohto celodenného podujatia kysucká dedina opäť ožije. „Naším cieľom je poukázať na potrebu zachovania tradícií a hodnôt, ktoré nám zanechali naši predkovia. Podujatie má viacero rozmerov. Prezentuje naše pôvodné hospodárske zvieratá v ich pôvodnom prostredí, folklórne piesne a tance, tradičné produkty a remeslá, to všetko v krásnom prostredí dreveníc a kysuckej prírody,“ vysvetľuje František Staňo, riaditeľ OZ Chováme doma.
Podujatie je určené nielen pre chovateľov a farmárov, ale aj pre širokú verejnosť. Ideálne pre rodiny s deťmi. Malí, ale aj veľkí návštevníci si tiež môžu vyskúšať, ako sa dojí krava na simulátore dojenia, či kúpiť výrobky remeselníkov.
Podujatie organizuje OZ Chováme doma, Zväz chovateľov oviec a kôz a Kysucké múzeum.
Význam našich pôvodných plemien hospodárskych zvierat
Zámerom organizátorov je propagovať slovenské plemená zvierat, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou kultúrneho a prírodného dedičstva Slovenska. Po stáročia dotvárali ráz našej krajiny. Za ich existenciou stojí dlhoročná práca chovateľov a šľachtiteľov. Zvieratá sú geneticky prispôsobené našim prírodným podmienkam a nenáročné na chov. Je preto dôležité ich zachovávať a ďalej rozširovať. Prezentáciou našich národných plemien v prostredí pôvodnej dediny je ešte viac zvýraznený ich význam ako geneticky, kultúrne a historicky významného dedičstva.
“Chovu našich národných plemien sa venuje málo chovateľov. V niektorých prípadoch sa dá hovoriť až o ohrozených druhoch. Teší ma ale, že aj našimi aktivitami sa nám za tých pár rokov podarilo motivovať nových chovateľov”, dopĺňa František Staňo.
Návštevníci skanzenu uvidia naše národné plemená koní, hovädzieho dobytka, oviec, kôz, králikov, holubov, husí, sliepok, včely a slovenské plemená psov. Zvieratá vystavujú chovatelia, gazdovia a majitelia fariem z regiónu, ale aj vzdialených miest z celého Slovenska, a to za podpory chovateľských organizácií, v ktorých sa združujú. „ V skanzene nebudú stovky zvierat, ako to býva na bežných výstavách, ale zopár zvierat z každého druhu. Pokiaľ sa podarí, čo najviac plemien. Ide totiž o prezentačnú výstavu, ktorej cieľom je ukázať, ktoré sú naše národné plemená,“ dodáva F. Staňo.

Program podujatia Chovateľský deň v skanzene: Deň slovenských plemien
10.00 Začiatok výstavy
11.30 Vystúpenie detského folklórneho súboru Veselé Krpčeky
12.00 Vystúpenie FS Kýčera z Ochodnice
13.00 Svätá omša
14.00 Ľudová hudba Kysucká muzička

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies