Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Gaštanové hradné hody 2023 Modrý Kameň

Gaštanové hradné hody 2023 Modrý Kameň
Termín: 14.10.2023
Téma: KULTÚRA | JARMOKY, TRHY a HODY | SLÁVNOSTI a FESTIVALY | VARENIE a PEČENIE DOBRôT | ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE
Miesto konania: Modrý Kameň - Hrad (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: hradmodrykamen.sk
www.snm.sk/muzea-snm/muzeum-babkarskych-kultur-a-hraciek/muzeum-babkarskych-kultur-a-hraciek/navstivte

Popis



Gaštanové hradné hody 2023 Modrý Kameň

Na hrade Modrý Kameň pripravujeme na sobotu 14. októbra 2023 bohatý a zaujímavý program. Srdečne Vás pozývame nielen na prehliadku jedinečných expozícií, ale hlavne do cukrárne Castanea a bufetu, kde si môžete v historickom prostredí kaštieľa vychutnať gaštanové tradičné aj netradičné špeciality na sladko aj na slano.

Pozývame všetkých milovníkov tradícií, remesiel a hlavne gaštanových špecialít na prvý ročník podujatia Gaštanové hradné hody. Na hrade Modrý Kameň pripravujeme na sobotu 14. októbra 2023 bohatý a zaujímavý program.

Srdečne Vás pozývame nielen na prehliadku jedinečných expozícií, ale hlavne do cukrárne Castanea a bufetu, kde si môžete v historickom prostredí kaštieľa vychutnať gaštanové tradičné aj netradičné špeciality na sladko aj na slano. V kaštieli sa poddaní poďakujú grófovi Balašovi za tohtoročnú úrodu. V parku sv. Anny sprístupníme verejnosti náučný chodník venovaný gaštanu jedlému a obnove gaštanice.

Najmenší návštevníci sa zahrajú v hračkovisku. V bábkoherni múzea si návštevníci vyskúšajú vodenie rôznych druhov bábok. V tvorivej dielni múzea si vyrobia Gaštanka – maskota múzea. O zábavu na hradnej zrúcanine sa postará RICASSO – skupina historického šermu s dobovými hrami a lukostreľbou.

V živých remeselných dielňach múzea si návštevníci v rámci workshopov vyskúšajú výrobu drevenej hračky pod vedením dizajnérky Mgr. art. Andrey Rolkovej. Do tajov výroby divadelnej bábky uvedie skúsený bábkarsky scénograf a výtvarník Mgr. art. Martin Dúbravay.

Súčasťou gaštanových hradných hodov bude aj NOVOHRAD POD ŠIATROM – prezentácia remeselnej tvorby výrobcov s certifikátom Regionálny produkt Novohrad spojenej s predajom produktov, hudbou, tancom a umením z regiónu pod jednou strechou spojenou aj s ukážkami výroby.

Interaktívna prednáška „Zázrak hroznovej šťavy“ prostredníctvom miestneho výrobcu vína poskytne návštevníkom možnosť vyskúšať si prešovanie hrozna a prípravu hroznového muštu s ochutnávkou.

Na svoje si prídu aj milovníci RC modelov. V parku sv. Anny sa bude konať 6. kolo Majstrovstiev SR v RC triale 2023.

Aktivity sú podporené z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru 2014-2021 a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky v rámci programu „Podnikanie v oblasti kultúry, kultúrne dedičstvo a kultúrna spolupráca“. Cieľom projektu HraMoKaPlus – obnova priestorov barokového kaštieľa pre tradíciu slovenského hračkárstva a bábkarstva v remeselných dielňach, výrobu a predaj regionálnych produktov je obnova kultúrneho dedičstva a aktivity a služby v historickom interiéri pre návštevníkov múzea aj pre miestnu komunitu.
Organizátor si vyhradzuje právo na zmenu programu.

Tešíme sa na Vás!

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies