Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Gajdošské fašiangy 2024 Malá Lehota a Veľká Lehota a Jedľové Kostoľany - 37. ročník

Gajdošské fašiangy 2024 Malá Lehota a Veľká Lehota a Jedľové Kostoľany - 37. ročník
Termín: 09.02.2024 - 11.02.2024
Téma: KULTÚRA | ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE | ZÁBAVY, PLESY a BÁLY
Miesto konania: Malá Lehota a Veľká Lehota a Jedľové Kostoľany (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: regiongron.sk/podujatia/gajdosske-fasiangy-2024/

Popis

Gajdošské fašiangy 2024 Malá Lehota a Veľká Lehota a Jedľové Kostoľany - 37. ročník

Dátum: 9.-11.2.2024

Obec Malá Lehota v spolupráci s obcami Veľká Lehota a Jedľové Kostoľany pozýva na 37. ročník Gajdošských fašiangov.

Trojdňový tradičný festival Gajdošské fašiangy sa každoročne koná v dedinách ležiacich na úpätiach Pohronského Inovca - Malá Lehota, Veľká Lehota a Jedľové Kostoľany.

Veľkolepý a ojedinelý festival s medzinárodnou účasťou prezentuje virtuozitu gajdošov v bohatom programe gajdošských muzík, folklórnych skupín a súborov zameraných na fašiangové zvyky. Gajdošská kultúra je zapísaná v Zozname svetového dedičstva UNESCO, aj preto sú miestni obyvatelia na ňu právom hrdí.

Tradičné Gajdošské fašiangy sa s dedinami pod Inovcom spájajú viac ako 37 rokov. Gajdy tu vyrábali od nepamäti mnohí obyvatelia a ich výroba i muzicírovanie sa dedilo z pokolenia na pokolenie. Vyhrávalo sa vo chvíľach radostných i smutných, pri obradoch a oslavách, na muzikách, na krstinách i svadbách. Gajdami sa odprevádzali regrúti odchádzajúci na vojnu, pastieri si na nich vyhrávali pri pasení dobytka. Gajdy neraz odprevádzali ľudí i na poslednej ceste. Postupne však remeslo i tradície zanikali. O ich udržanie sa vo veľkej miere pričinil rod Garajovcov z Veľkej Lehoty, ktorý je gajdovaním známy na Slovensku i v zahraničí. Práve Garajovci stáli pri zrode tradície Gajdošských fašiangov v roku 1987. Vďaka Gajdošským fašiangom sa podarilo osloviť aj mladšiu generáciu a dostať gajdošstvo do povedomia ľudí. V súčasnosti má Cech slovenských gajdošov približne 80 učňov, tovarišov a majstrov.

TERMÍN: 9.2.2024 - 11.2.2024

Hlavný program sa uskutoční v piatok 9.2.2024 v obci Malá Lehota. Počas podujatia budete mať možnosť navštíviť jarmok, zúčastniť sa tradičnej pochôdzky obcou s gajdošmi a fašiangovníkmi. Poobede vás čaká jarmočné gajdovanie a muzicírovanie, súťaž o najlepšiu huspeninu, zabíjačkové špeciality. A o 18:00 sa bude konať v KD Malá Lehota galakoncert s podtitulom: "Fašangy sú a gajdoši hrajú". Počas trvania festivalu bude možné si pozrieť výstavu fotografií "Gajdošské fašiangy fotoobjektívom Michala Cilca".

V obci Veľká Lehota sa bude hlavný program prebiehať v sobotu 10.2.2024 od 12:30.

Vstup na všetky časti festivalu je voľný.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies