Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Odhalenie sochy kráľa Mateja Korvína Šamorín 2016 - 550. výročie jeho návštevy v meste

Odhalenie sochy kráľa Mateja Korvína Šamorín 2016 - 550. výročie jeho návštevy v meste
Termín: 13.11.2016
Téma: KULTÚRA
Miesto konania: Šamorín (SR - Trnavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.samorin.sk
skolskyservis.teraz.sk

Popis

Umeleckú maľbu Tibora Juhásza s názvom ,,Kráľ Matej v Šamoríne“ si môžu záujemci pozrieť vo vstupnej hale Mestského úradu.

9. a 10. novembra roku 1466 poľoval kráľ Matej v šamorínskych lesoch. V tých dňoch nocoval v budove pri Mestskom úrade. Je tomu presne 550 rokov.

To je dôvod, prečo je rok 2016 v Šamoríne venovaný práve kráľovi Matejovi. V tomto roku dostali žiaci základných škôl dvojjazyčnú maľovanku o kráľovi Matejovi, v týždenníku Šamorín a Okolie sa objav seriál o spravodlivom pánovi. V nedeľu o 15.00 hod bude pred budovou Mestského úradu odhalená socha kráľa Mateja.

Matej Korvín sa zachoval v pamäti slovenského ľudu ako dobrý kráľ. Za jeho vlády došlo k ekonomickému a kultúrnemu rozkvetu Uhorska.

Kráľ Matej Korvín patrí medzi najpozoruhodnejšie osobnosti uhorských dejín. Bol jedným z mála uhorských panovníkov, ktorý sa zachoval v pamäti slovenského poddaného ľudu ako dobrý kráľ. Charakterizovali ho ako kráľa pohotového, bystrého, s vycibreným jazykom a výbornou pamäťou.

S kráľom Matejom Korvínom sa viaže na Slovensku veľa miest. Na hrade Ľupča nad obcou Slovenská Ľupča neďaleko Banskej Bystrice rastie vyše 700-ročná lipa, pod ktorou mal rád sedávať kráľ Matej Korvín. Kráľ aj s manželkou Beatrix a početným sprievodom navštívil v roku 1478 kúpele Sliač. Zachované kráľovské listiny datované v Bojniciach so záverečnými formulkami, "pod našimi milými lipami bojnickými" svedčia o tom, že kráľ Matej Korvín usporadúval pod lipami pred Bojnickým zámkom snemy a hostiny.

V Bratislave založil roku 1465 Universitas Istropolitana a v Budíne zriadil slávnu Bibliotéku Corvinianu (preklady antických diel). K rozvoju vzdelanosti počas jeho vlády prispela aj jeho druhá manželka Beatrix Aragónska. Manželia podporovali vzdelanosť, do krajiny pozývali zahraničných umelcov, staviteľov a učencov, napr. astronóma Jána Müllera Regiomontana.

Mince razené za Mateja Korvína sa nachádzali medzi inými v poklade, ktorý v roku 2000 našiel obyvateľ Čadce pri kopaní základov na nový plot pri rodinnom dome v Horelici. Najväčší nález Matejových dukátov obsahuje Košický zlatý poklad nájdený v roku 1935 - 110 kusov.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies