Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Jesenné otvorenie pivníc 2014 Podunajskej vínnej cesty Komárno

Jesenné otvorenie pivníc 2014 Podunajskej vínnej cesty  Komárno
Termín: 04.10.2014 - 06.10.2014
Téma: VINOBRANIE a VÍNO
Miesto konania: Komárno a celý región (SR - Nitriansky kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.pdvc.sk

Popis

Jesenné otvorenie pivníc 2014 - Podunajská vínna cesta - Komárno a celý región.

Takmer sto vínnych pivníc z viac ako 20 obcí pozdĺž Dunaja otvorí 4.-6.októbra 2014 svoje brány pre návštevníkov. Organizátorom Jesenného otvorenia pivníc je občianske združenie Podunajská vínna cesta.

Cieľom je podpora vinohradníkov a vinárov v regióne ohraničenom mestami Komárno, Nové Zámky a Štúrovo.

Vinohrady, vinárstva a pivnice sa nachádzajú v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, väčšinou v Hurbanovskom, Strekovskom a Štúrovskom rajóne.

Táto unikátna vinohradnícka oblasť je najteplejšou slovenskou vinohradníckou oblasťou so suchým podnebím a miernymi zimami. Jej jedinečnosť spočíva v hojnosti tepla a s 2000 až 2200 hodinami slnečného svitu za rok je predurčená na pestovanie hrozna s vysokou cukornatosťou.

Vinohrady sa zväčša rozprestierajú na miernych svahoch, ktoré sú orientované na juh, juhovýchod a juhozápad so sklonom až do 16°. Pôdy sú väčšinou hlinité až hlinito-piesčité.

Prírodné podmienky tejto oblasti umožňujú dopestovať úrodu viniča vhodnú na výrobu akostných vín s prívlastkom ako je neskorý zber, výber z hrozna, bobuľové a hrozienkové výbery. Vína z tejto oblasti sú nádherné, plne extraktívne s dostatočným obsahom kyselín.
V sortimente bielych muštových odrôd prevládajú tradičné odrody ako je Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Irsai Oliver, Pinot blanc, Pinot gris, Veltlínske zelené ale aj Müller thurgau, Chardonnay a Sauvignon blanc.

Z modrých muštových odrôd je to hlavne Alibernet, Pinot noir, Cabernet sauvignon, Svätovavrinecké, Zweigeltrebe a Frankovka modrá.
V poslednej dobe je v regióne veľmi rozšírené pestovanie slovenských novošľachtencov a to hlavne Devín a Dunaj ale aj Breslava, Hetera, Nitria, Váh či Hron. Tieto nové odrody sa môžu stať atrakciou vyhľadávanou nielen slovenskými ale aj zahraničnými milovníkmi vína.

Táto oblasť má ešte jedno špecifikum a tým sú stolové odrody, ktorým sa tu dobre darí. Vo viniciach sa nachádzajú vo väčšom rozsahu ako v iných oblastiach Slovenska a dokážu potešiť každého záujemcu od skorých augustových termínov až po koniec októbra.



Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies