Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Dedina ožíva Drienčany 2018 - XV. ročník

Dedina ožíva Drienčany 2018 - XV. ročník
Termín: 21.07.2018
Téma: KULTÚRA | SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Drienčany (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: driencany.sk
www.youtube.com/watch?v=p391Ek_sZ_Q
www.youtube.com/watch?v=TEsJDJvacNs

Popis

Dedina ožíva Drienčany 2018 - XV. ročník

Drienčany - pôsobisko Pavla Dobšinského.
Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1291, hoci sa predpokladá, že obec vznikla ešte skôr na starom sídlisku.

Otvorenie podujatia začína o 9:00, pre návštevníkov sú pripravené rozprávkové dvory s gastronomickými špecialitami, jarmok remesiel, tvorivé remeselné dielne Z rozprávky do rozprávky. Kultúrny program, v ktorom sa predstavia: speváčikovia ľudových piesní, heligonkári, fujaristi, Folklórna skupina Dolina z Gemerskej Polomy, Zuzana Haasová a The Susie Haas Band, Folklórny súbor Podpoľanec.

V rámci sprievodných podujatí čakajú na návštevníkov slnečné hodiny, labirint, Pamätná fara P. E. Dobšinského - Múzeum slovenskej rozprávky a i.


Drienčany - pôsobisko Pavla Dobšinského.
(* 16. marca 1828, Slavošovce – † 22. októbra 1885, Drienčany) bol slovenský evanjelický kňaz, folklórista a zberateľ ľudovej slovesnosti, ktorý sa radí do obdobia romantizmu a je jedným zo spisovateľov štúrovskej generácie.

Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1291, hoci sa predpokladá, že obec vznikla ešte skôr na starom sídlisku.

Obec s bohatou históriou poskytuje návštevníkom obce a okolia možnosť navštíviť historické pamiatky a prírodné zvláštnosti.

Pôsobisko spisovateľa, rozprávkara a folkloristu Pavla Emanuela Dobšinského, t. j. pamätnú evanjelickú faru, v ktorej žil a tvoril takmer 24 rokov. Fara je dnes v rekonštrukcii. Po zrekonštruovaní má fara slúžiť ako Múzeum slovenskej rozprávky.

V areáli evanielického kostola je miesto posledného odpočinku Pavla Dobšinského. V jeho blízkosti je pochovaný ďalší významný dejateľ slovenských dejín, zberateľ ľudovej slovesnosti Jonatan Dobroslav Čipka (1819 - 1861).

Kostol (Evanjelická cirkev augsburského vyznania), je postavený na staršom neskororománskom základe prvého kostola v 13. storočí. Kostol bol v rokoch 1513 a 1793 prebudovaný. Je postavený na vyvýšenom mieste, dostupný krytým dreveným schodišťom - tzv. házik. Je obohnaný múrom so strelnými otvormi. Kostol má drevený kazetový strop a drevenú kazateľnicu s akantovou ornamentikou. Na oltári je obraz Ježiša z prvej polovice 19. storočia.

Súčasťou areálu kostola je aj renesančná zvonica zo 17. storočia.

Pod areálom fary sa nachádza pamätník zobrazujúci tvorbu Pavla Dobšinského so symbolom Zlatého pera, zlatej podkovy a zlatého vlasu. Odhalený bol v roku 1971. Jeho autormi sú akad. Sochár M. Ksander a Ing. Arch. J. Chrobák.


Dedina ožíva Drienčany 2018 - XV. ročník
POZVÁNKA

Obec Drienčany, Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote, Evanjelická cirkev augsburského vyznania a O.Z. Valgata Drienčany Vás pozývajú na 15. ročník podujatia Dedina ožíva do Drienčan.

Kde sa voda sypala a piesok sa lial, kde Dobšinský rozprávky zo zlatého pera písal, kde čaro rozprávky nájdete v mnohých zákutiach, tam sa stretnú všetci Tí, ktorí si chcú čaro rozprávkovej dedinky vychutnať, a to 21. júla 2018.

Od 9:00 hod. Vás slávnostne privíta starosta obce Peter Švoňava a riaditeľka GMOS Mgr. Darina Kišáková spolu s hosťami podujatia a s fujaristami Milanom Katreniakom, Romanom Košičiarom, Dušanom Ceberom, Veronikou a Filipom Kantorovcami. Po dedinke Vás budú sprevádzať kokavskí a klenovskí heligonkári a členovia divadla Katalpa z Hnúšte.

Od 10.00 Vás pozývame na Pásmo slova a hudby do kostola ECAV.

Od 11:00 v programe pod názvom Na dedine dobre sa predstavia DFS Zornička a FS Vepor z Klenovca, Kmotrovia a kmotry z Detvy.

Od 12:30 Vám jarmočnú náladu spríjemní bábkové divadlo Slniečko z Piešťan.

Od 13:00 si vypočujete Piesne od Hrona i Detvy v podaní speváčky ľudových piesní Anny Milky Šatanovej, Ľudovej hudby Hronsečania, Ženskej speváckej skupiny Ratolesť s ľudovým rozprávačom Jožinom.

Od 13:45 "Z mesta do dediny" je názov programu v ktorom sa predstaví Folklórny súbor Gymnik z Bratislavy. Celým programom sprevádza Maroš Čupka zo Šumiaca.

Zároveň Vás pozývame na sprievodné aktivity podujatia a to do rozprávkových dvorov, kde môžete ochutnať napr. Dobšinského slivkové gule, pečenú kačku, strapkáč, baraní perkelt s haluškami, či gemerské guľky, hlivový perkelt, palacinky a i..

Neobíďte ani jarmok, ale ani tvorivé remeselné dielne.

Pozývame Vás na stretnutie s hvezdármi z Rimavskej Soboty na pozorovanie Slnka, ku rozprávkovým slnečným hodinám, do Rozprávkového labyrintu, do Múzea rozprávky – Pamätnej fary Pavla Emanuela Dobšinského, pozrieť si, čo ukrýva starý mlyn, na kolotoč, či skákací hrad, ale i na maľovanie tváre.
Veríme, že v rozprávkových Drienčanoch zažijete jedinečnú, rozprávkovú atmosféru.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj.
Ďakujeme za spoluprácu mediálnym partnerom rimava.sk, tvrimava.sk, RTVS -Rádio Regina Stred, Folklorista a Jankohrasko.
Stanislava Zvarová, Gemersko – malohontské osvetové stredisko

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies