Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

NOVÉ - - - Online návšteva Považského múzea Žilina 2020

NOVÉ - - - Online návšteva Považského múzea Žilina 2020
Termín: 01.06.2020 - 30.06.2020
Téma: KULTÚRA
Miesto konania: Žilina (SR - Žilinský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.pmza.sk
pmza.sk/aktuality/orol-kriklavy-v-turci/
pmza.sk/aktuality/ako-sa-liecili-nasi-stari-rodicia/

Popis

Považské múzeum v Žiline je regionálne múzeum so sídlom v Budatíne. Jeho expozície sú zamerané na dejiny slovenského umenia a kultúry.

Navštívte sekciu VIRTUÁLNA KOMNATA a pozrite si rôzne expozície.

Iniciatívy na vznik múzea vnikali už v 20. rokoch 20. storočia. V roku 1940 bola v obci Dlhé Pole predstavená verejnosti prvá drotárska výstava na svete. O vznik múzea sa v roku 1942 príčinil aj vtedajší primátor Vojtech Tvrdý a múzeum s názvom Mestské múzeum sídlilo v priestoroch starej radnice mesta. Od roku 1948 sa múzeum presídlilo do Budatínskeho zámku a v roku 1956 sprístupnilo svoje prvé expozície. V roku 1976 sa od múzea osamostatnila Považská galéria umenia, ktorá sa v súčasnosti nachádza na Námestí A. Hlinku v Žiline.

Múzeum vyniká aj svojou edičnou činnosťou. Vydalo prvý Vlastivedný zborník na Slovensku, ktorý vychádza dodnes pod názvom Vlastivedný zborník Považia.

Múzeum sa nachádza v prekrásnom prostredí, v priestoroch Budatínskeho zámku. Múzeum je rozdelené na dve podlažia, na prízemí sa nachádzajú výstavy ktoré, ktoré sú pohyblivé a časom sa menia. Na poschodí na ktoré sa dostaneme krásnymi starodávnymi a vŕzgajúcimi schodmi sa nachádza stále expozícia Drotárskeho umenia. Ďalej sa pokračuje do miestnosti z dobovým interiérom a končí sa až vo veži Budatínskeho zámku odkiaľ je prekrásny výhľad na Žilinu. Miestnosti v budove sú celkom dobre riešené sú priestranné a dostatočne osvetlené.Považské múzeum vzniklo v roku 1942 ako Mestské múzeum. Sústreďuje sa na dokumentáciu dejín slovenského drotárstva doma i vo svete. V ostatných oblastiach odbornej práce pôsobí ako regionálne zariadenie na severozápadnom Slovensku.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies