Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

NOVÉ - - - Deň Turej Lúky 2020

NOVÉ - - - Deň Turej Lúky 2020
Termín: 02.08.2020
Téma: DNI OBCE a MESTA
Miesto konania: Myjava - Turá Lúka (SR - Trenčiansky kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.myjava.sk

Popis

Deň Turej Lúky 2020

Miesto: Turá Lúka – Padelky
Dátum: 02.08. 2020
Čas: 13:00 - 19:00 hod.

Turá Lúka, do roku 1980 samostatná obec, dnes mestská časť Myjavy, si pripomína 440. výročie svojho vzniku. Podľa historických prameňov Turú Lúku založili v roku 1580 manželia Melichar Basilides a Alžbeta rodená Kasových, ktorý sem prišli z Turova, zo Zvolenskej stolice. Pôvodný názov obce - Turopole - sa neskôr zmenil na súčasný názov Turá Lúka.

No a toto významné jubileum sa patrí aj primerane osláviť. Preto mesto Myjava pripravilo hneď po Dožinkoch samostatný program nazvaný Deň Turej Lúky so zaujímavým programom pre malých i veľkých, ktorý si budeme môcť vychutnať v nedeľu 2. augusta 2020.

Dopoludnia sa ešte v turolúckom evanjelickom kostole uskutočnia slávnostné služby Božie ako súčasť podujatia Dožinky v Turej Lúke. Začnú sa o 9.30 h a pôjde o krojovú slávnosť spojenú s poďakovaním za žatvu, na ktorej sa zúčastnia aj FSk Kýčer a DFS Kopaničiarik. Program k výročiu sa potom začne o 13.00 h v oddychovom areáli Padelky. Pre deti tu budú pripravené dobové hry, tradičné Hriščo, môžu sa venovať zvieratkám z gazdovstva, zajazdiť si na koni alebo si spolu s rodičmi pozrieť vystavenú historickú poľnohospodársku techniku.

Tým, ktorých viac zaujíma história Turej Lúky, dávame do pozornosti výstavu nazvanú Pohľady do minulosti, ktorá bude nainštalovaná vo vstupnom priestore turolúckej evanjelickej fary. O 13.30 h sa v Padelkoch začne malá súťaž domácich dobrovoľných hasičských zborov. Svoje sily si tu zmerajú DHZ Myjava, DHZ Turá Lúka, DHZ Belanský a DHZ Vankovia. V rovnakom čase sa začne škola lukostreľby, statická prezentácia operených dravcov a vystavená tu bude aj technika Policajného zboru SR, Hasičského a záchranného zboru SR a Ozbrojených síl SR. Pod prístreškom budú na dotvorenie atmosféry vyhrávať Myjavské heligónky a pochutnáme si na špecialitách turolúckych poľovníkov či na párancoch z Pukanca. O 14.30 h nám predvedú svoju šikovnosť príslušníci Policajného zboru SR. Zoznámime sa s prácou kriminalistov a uvidíme policajných kynológov v akcii. Naši vojaci budú mať zasa pripravenú ukážku sebaobrany a na ich stanovišti si budeme môcť pozrieť zbrane, výstroj i väčšiu vojenskú techniku. Napríklad odmínovací komplex Božena.

O 15.00 h môžeme v Padelkoch očakávať ozveny bubna, rázne povely veliteľa, rachot a dym historických palných zbraní. Vystúpi tu totiž mušketierska jednotka Skupiny historického šermu Banderium z Bratislavy, ktorá nám ukáže, ako to kedysi na takom historickom bojisku vyzeralo. A kto by náhodou nestihol prvé vystúpenie, bude mať šancu na reparát o 16.30 h, kedy sa ŠHS Banderium predstaví znova. Čas medzi mušketierskymi kreáciami vyplníme o niečo pokojnejším, ale stále veľmi atraktívnym programom. Svoje umenie nám totiž pod turolúckymi vŕškami predvedú sokoliari zo Sokoliarskeho dvora Astur, ktorého sídlo sa nachádza na hrade Červený Kameň. Ukážky práce s operenými dravcami a ich letecké ukážky sú naplánované na 15.30 h.

O 17.30 h program v Padelkoch oficiálne ukončíme, aby záujemcovia mali čas presunúť sa do turolúckeho evanjelického kostola, kde sa o 18.00 h začne koncert skupiny BL Gospel. Toto vokálno-inštrumentálne hudobné teleso z rakúskeho Wolfstahlu nie je domácim obyvateľom neznáme. Zbor totiž v predošlých rokoch dvakrát na Myjave vystupoval a jeho hudobný prejav sa tu stretol so značnou odozvou. Sme preto radi, že k nám zavíta opäť a veríme, že jeho koncert bude dôstojným zakončením osláv 440. výročia zloženia Turej Lúky. Srdečne vás teda v nedeľu 2. augusta 2020 na Turú Lúku pozývame a pridávame ešte jedno upozornenie.

Aj na Dni Turej Lúky sme povinní dodržiavať aktuálne nariadenia Úradu verejného zdravotníctva a dbať na zvýšenú hygienu. Preto si vás už teraz dovoľujeme upozorniť na obmedzenú kapacitu areálu Padelky, na časté umývanie a dezinfikovanie rúk, na dodržiavanie odstupov, udržiavanie poriadku vo svojom okolí, používanie primeranej ochrany dýchacích ciest a podobne. Správajme sa, prosíme, zodpovedne a chráňme tak seba i ostatných. Ďakujeme za pochopenie!

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies