Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Drotári a drotárstvo v Múzeu kysuckej dediny Čadca 2020 - výstava

Drotári a drotárstvo v Múzeu kysuckej dediny Čadca 2020 - výstava
Termín: 12.05.2020 - 31.10.2020
Téma: KULTÚRA
Miesto konania: Čadca (SR - Žilinský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.kysuckemuzeum.sk/muzeum-kysuckej-dediny/2078-vystava-drotari-a-drotarstvo-v-muzeu-kysuckej-dediny

Popis

Drotári a drotárstvo v Múzeu kysuckej dediny Čadca 2020 - výstava

Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pozýva návštevníkov na výstavu Drotári a drotárstvo, ktorá potrvá do 31.10. 2020 a je inštalovaná v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke v Multifunkčnom objekte.

Výstava predstavuje všetky fázy tohto špecifického neroľníckeho zamestnania mužov zo severozápadu Slovenska (Kysúc a Považia). Vystavené exponáty (drotárske výrobky, náradie, dokumenty, fotografie a grafiky drotárov) sú zo zbierok Kysuckého múzea v Čadci. Súčasnú tvorbu reprezentujú výrobky umeleckých drotárov tvoriacich na Kysuciach – Róberta Hozáka a Juraja Šeríka.

Drotári ovplyvnili takmer všetky oblasti života svojich rodín a domovských obcí na Kysuciach. Ich kontakty s kultúrne vyspelejšími krajinami Európy a sveta vôbec (v medzivojnovom období hlavne s českými oblasťami) prispeli k zmenám tradičnej kultúry v regióne v 1. polovici 20. storočia. Mali dopad na organizáciu rodinného života i života celého lokálneho spoločenstva. Ovplyvnili úroveň bývania, stravu, morálku, obyčajové tradície, čiastočne i ľudové náboženstvo. V konečnom dôsledku drotári obohatili materiálnu kultúru aj iných etník (napr. českého, poľského, nemeckého, ruského), čím sa stali spolutvorcami ich hmotného kultúrneho dedičstva.

Autorom textu aj výstavy je PhDr. Alojz Kontrik.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies