Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Bratislavské korunovačné dni 2022 - 18. ročník

Bratislavské korunovačné dni 2022 - 18. ročník
Termín: 24.06.2022 - 26.06.2022
Téma: SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Bratislava (SR - Bratislavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.visitbratislava.com
www.facebook.com/korunovacne.slavnosti/

Popis

Bratislavské korunovačné dni 2022 - 18. ročník

V niekdajšom kráľovskom meste znova ožije vznešená minulosť

Korunovaná bude Mária Terézia. Minulý rok mala výročie, ale slávnosti neboli, tak sme sa rozhodli tento rok pripomenúť korunováciu Márie Terézie.

Obrad korunovácie Márie Terézie bude 25.6.2022 o 16:00 hod. na Hviezdoslavovom námestí.

Máloktoré mesto sa môže popýšiť tým, že sa v ňom konali korunovačné slávnosti. Bratislave sa tohto privilégia dostalo na dlhých 267 rokov, kedy sa tu diali korunovácie uhorských kráľov. Bolo tu korunovaných 10 kráľov, 1 kráľovná a 7 kráľových manželiek, ktorí boli zároveň českými kráľmi, nemeckými kráľmi a honosili sa i cisárskou korunou Svätej rímskej ríše nemeckého národa. Takýmto spôsobom zjednocovali takmer celý stredoeurópsky priestor a podieľali sa na určovaní behu európskeho a svetového diania.

Opäť si tak budete môcť vychutnať korunovačnú atmosféru počas korunovačného sprievodu, rytierskych súbojov či bezplatných prehliadok. Počas troch dní sa Bratislava vráti v čase a zase sa stane Prešporkom.

Piatkový program počíta s prehliadkami mesta s korunovačnou tematikou i malým korunovačným sprievodom cez historické centrum mesta na propagáciu hlavného programu. Ten sa odohrá nasledujúci deň popoludní.

Vtedy sa z Bratislavského hradu vydá korunovačný sprievod, aby prešiel historickým centrom mesta. Tešiť sa môžete na medzinárodnú účasť historických skupín z krajín na území bývalého Rakúsko–Uhorska. Predvedú sa na rytierskom turnaji aj počas šermiarskych súbojov a iných vystúpení. V nedeľu program ešte doplnia prehliadky mesta s korunovačnou tematikou.

Cisárovna Mária Terézia bola korunovaná v Bratislave dňa 25.6.1741.

Začiatkom roka 1767 postihli viacerých členov cisárskej rodiny kiahne. Tie nemali koncom mája zľutovanie ani so samotnou cisárovnou. Mária Terézia po oslave svojich 50. narodenín ochorela na kiahne až tak, že prijala aj posledné pomazanie. Keď sa o tom dopočul račiansky farár Radochányim, poslal jej sud s Račianskou frankovkou. Práve jej sa pripisujú liečivé účinky, keďže o necelý mesiac sa Mária Terézia uzdravila. Následne cisárovná pozvala farára z Rače na cisársky dvor a darovala mu bohoslužobné rúcho vyšívané zlatom. Od tých čias si cisárovná korunovaná v Bratislave Račiansku frankovku vždy priala mať vo svojich cisárskych pivniciach.

Račianska frankovka bola kedysi známa aj pod názvami Lampart, Limburské či Francula. Liečivé účinky Račianskej frankovky sa vraj využívali už v stredoveku na liečbu reumatických a horúčkovitých ochorení. Podľa viacerých odborníkov má Račianska frankovka antioxidačné, protizápalové, protiplesňové, antialergické a protirakovinové účinky. Chráni taktiež pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Račianska frankovka nechutila len Márii Terézii. Do Rače na víno sa chodilo už v 17. storočí, keď Pálffyovci dali Račanom právo čapovať víno. O rozvoj račianskeho vinohradníctva sa v 18. storočí zaslúžil najmä Mikuláš Pálffy. Veľa sa ho vypilo aj v Bratislave.

Počiatky zlatého korunavačného veku Bratislavy sa zrodili paradoxne v bitke pri Moháči v roku 1526. Tradičné a posvätné miesto, chrám Panny Márie v Stoličnom Belehrade (Székesfehérvár) obsadili Turci, preto uhorská šľachta, svetskí aj cirkevní hodnostári hľadali útočisko na sever od Dunaja a čo najbližšie k Viedni. Také miesto bolo len jedno - pevný kamenný Prešporok. Kráľ Ferdinand v roku 1536 vyhlásil Bratislavu za hlavné mesto Uhorska (hl. mestom bola takmer 250 rokov) a z mesta obchodníkov, remeselníkov a vinohradníkov sa stalo sídlo panstva a cirkvi.

Jedno z najväčších kultúrnych podujatí v strednej Európe zážitkovou formou približuje korunovácie uhorských kráľov a kraľovien. Korunovačný ceremoniál je zinscenovaný podľa historických podkladov.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies