Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Vojana, vojana na svätého Jána 2022 Vychylovka

Vojana, vojana na svätého Jána 2022 Vychylovka
Termín: 25.06.2022
Téma: ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE
Miesto konania: Nová Bystrica - Vychylovka (SR - Žilinský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.kysuckemuzeum.sk

Popis

Vojana, vojana na svätého Jána 2022 Vychylovka

Oslávte letný slnovrat v Múzeu kysuckej dediny kde sa rozhoria jánske ohne a ožijú starodávne zvyky

V minulosti sa tradovalo, že na Jána majú najväčšiu moc všetky živly - zem, voda i oheň. Preto sa zvykli páliť jánske ohne, vatry. Mládež, ženy aj muži na svätého Jána tancovali a spievali okolo vatier, často ich, aj preskakovali. Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pozýva návštevníkov zažiť do Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke podmanivú svätojánsku noc, ktorá sa uskutoční 25.6.2022.

25.6.2022

„Jánske ohne sa pálili v podvečer 24 .júna. Pastieri už dlho predtým zbierali raždie na jednu hromadu. V deň, keď sa mala páliť svätojánska vojana, / vatra/ mládenci a pastieri postavili zo žrdí kostru, ktorú vyplnili nazbieraným raždím a väčšími kusmi dreva. Keď sa zotmilo zapálili najskôr zvolávacie ohníky, na ktoré dievky čakali ako na signál, aby išli ku vojane spievať a prekárať sa.

Mládenci a pastieri preskakovali ohníky a dievky spievali ľubozvučné piesne. Keď oheň dohorel mládenci a dievčatá sa rozišli. Popol z ohňa chudobnejší pozbierali a rozsypali po roli ako hnojivo.

Pastieri mali narobené z kôry zo stromu a smoly „kadlubky „ malé fakličky, ktorými si svietili na cestu domov. Dievky sa rozutekali bosé po rose, aby mali zdravé nohy.

Cestou domov nazbierali kvety, navili si venčeky, ktoré pred východom slnka hádzali na jabloň. Ktorej sa na prvýkrát zachytil na konári, tá sa do roka vydala. Ktorej sa neprichytil ostala slobodná.“ z výskumu FS Staškovanka zo Staškova.

Pre návštevníkov sme počas sobotného večera pripravili večerné jazdy vlakom, krojovaný sprievod k vojane, folklórne vystúpenie zamerané na zvyky a tradície viažúce sa k letnému slnovratu v podaní FS Vrabčiar z Krásna nad Kysucou.

Program :

17.00, 18.00, 19.00, 20.00 hod. Večerné jazdy vlakom

20.00 hod. Spievajúca a hrajúca železnica
20.30 hod. Sprievod k vojane
20.40 hod. Folklórne vystúpenie FS Vrabčiar
21.00 hod. Zapálenie vojany
22.00 hod. Záver podujatia

Všetkých srdečne pozývame !

Mgr. Miroslava Jančulová
Kysucké múzeum

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies