Termín: | 07.10.2023 |
Téma: | VINOBRANIE a VÍNO |
Miesto konania: | Bratislava - Vajnory (SR - Bratislavský kraj) Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky |
Web: | www.vajnory.sk
www.vinotajna.sk/oranzove-vino-novy-trend-vo-vinarstve/ |
Deň oranžového vína 2023 Vajnory - 1. ročník
Termín: 7. október 2023 od 17:00 do 22:00
Pozývame vás na náš prvý ročník, kedy budeme vyberať a hodnotiť oranžové vínka od majstrov vinárov.
Oranžové víno
Biele víno sa spracováva tradičným spôsobom, podľa pôvodnej Gruzínskej metódy spred 5000 rokov, kde vinári nechali svoje biele hrozno macerovať a spontánne prekvasiť na šupkách vo veľkých hlinených amforách zakopaných v zemi, ktoré v Gruzínsku volajú qveri.
Prečo sa takto vyrobené víno nenazýva bielym vínom? Odpoveď spočíva v šupke bobúľ. Konvenčná definícia spracovania hrozna zahŕňa šetrné odstopkovanie bobúľ a rýchle oddelenie hroznového muštu od šupiek pred kvasením v lise.
Pri výrobe oranžového vína sa bobule nechajú macerovať niekoľko dní alebo dokonca mesiacov so šupkou (rovnako ako pri výrobe červeného vína). Tento proces dáva vínu jeho výstrednú farbu, vôňu a chuť. Výsledné víno získa farbu od svetlo zlatej až po tmavo jantárovú s odtieňom červených tehál. Jeho senzorické vlastnosti sú bližšie k červenému ako k bielemu vínu obsahom tanínov a hĺbkou chuti.