Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

19. International Jazz Festival Špania Dolina 2023

19. International Jazz Festival Špania Dolina 2023
Termín: 19.08.2023
Téma: HUDOBNÉ FESTIVALY a PRODUKCIE | KULTÚRA
Miesto konania: Špania Dolina (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.klopacka.sk

Popis

19. International Jazz Festival Špania Dolina 2023

Termín: 19.8.2023 od 16.30 hod. do 22:00 hod.
Miesto: Penzión Klopačka

Organizátor: Patrícia Páleníčková, Vlado Vizár,

Srdečne vás pozývame v sobotu, 19.augusta 2023, od 16:30 hod. do malebnej starobylej baníckej a horskej obce Špania Dolina, na medzinárodné festivalové pódium Penziónu „Klopačka“ a na koncerty 19. ročníka „International Jazz Festival Špania Dolina ´2023“.
Prvá myšlienka zorganizovať jazzový festival sa zrodila okolo roku 2000. Trvalo však ďalšie štyri roky, kým sa nápad niekoľkých banskobystrických nadšencov a súčasne muzikantov podarilo v roku 2004 skutočne zrealizovať. Vtedy určite nikomu nenapadlo, že z lokálnych stretnutí miestnych jazzových kapiel sa v priebehu devätnástich rokov stane významná a medzinárodne uznávaná jazzová udalosť. Dobré meno festivalu pomáhajú budovať nielen diváci, ale predovšetkým samotní účinkujúci, ktorí svoje dojmy a hodnotenia roznášajú po svete. Dobrý chýr o festivale v dedinke na Strednom Slovensku sa tak dostal do Argentíny, Rakúska, Brazílie, Kanady, Kuby, Česka, Francúzska, Grécka, Chorvátska, Maďarska, Talianska, Poľska, Srbska, Slovenska, USA.
Tak ako všetky doterajšie ročníky, tak aj aktuálny 19. ročník, vďačí za programovú a dramaturgickú prípravu a realizáciu, predovšetkým osobnému nadšeniu a zápalu niekoľkých banskobystrických jazzových muzikantov a zároveň členov Občianskeho združenia JAZZAR : Patrícia Páleníčková, riaditeľka OZ JAZZAR, a členovia správnej rady Vladimír Vizár a Miroslava Strháková. Neodmysliteľne dôležitá je spolupráca s Penziónom Klopačka a jeho riaditeľom Milanom Vigašom. V otázke žánrovej orientácie festivalu sa organizátori bezpečne opierajú o už overenú dramaturgickú koncepciu – t.j. snahu o žánrovo rôznorodú a pestrú stavbu festivalového večera. Hlavným kritériom je predovšetkým umelecká kvalita. Na festivalovom pódiu 19. ročníka odznejú koncerty jazzového mainstreamu a aj moderného jazzu - s medzinárodnou účasťou.

Program koncipovaný do jedného programového dňa 19.7. a na jedno festivalové pódium začína oficiálnym otvorením o 16.30 hod. a pokračuje jednotlivými koncertami orchestrov (s malým prestávkami) do približne 21.00 hod. v takejto dramaturgickej stavbe:

„sus4 music group“ (SK)
Ivan Ondrejko-gitara,
Zdenko Huszárik-klavír,
Ivan Šípka-bicie,
Jan Susík-spev

Hudobné zoskupenie sus4 music group pozostáva zo známych banskobystrických hudobníkov, v obsadení:
Ivan Ondrejko - gitara, Zdenko Huszárik – klávesy, Ivan Šípka – bicie a Jan Susík - spev.
Títo muzikanti majú za sebou každý niekoľko desaťročí aktívnej činnosti na hudobných pódiách v tuzemsku aj v zahraničí, ako aj hosťovanie na domácich aj zahraničných festivaloch. V minulosti sa častokrát stretávali na jednom pódiu, ale ako členovia iných kapiel aj príležitostných formácií. Začiatkom roka 2008 sa stretli po prvýkrát v súčasnom zložení a to pri účinkovaní na reprezentačnej akcii vo Viedni, kde sa ich vystúpenie stretlo s mimoriadnym úspechom u medzinárodného publika. A už vtedy vznikol nápad na pokračovanie spoločného projektu. Tento však vinou rôznych okolností musel počkať až do roku 2021. Vtedy, v čase pandémie sa členovia formácie rozhodli, že nápadu z roku 2008 dajú šancu. Založili vlastnú skupinu, v ktorej ich spojila láska ku swingu, úcta k autorom a k čistému jazzovému štýlu s dôrazom na melódiu a harmóniu.
Vznikol tak celkom pekný jazzový akord: sus4.

„JAZZ FOR THREE“ (SK)
Patrícia Páleníčková-gitara/spev,
Vlado Vizár-trombón
Pavol Pondelík-soprán/tenor saxofón,
Formácia Páleníčková – Vizár - Pondelík „Jazz Pre Troch“ vznikla v roku 2013 na základe spoločného nápadu jazzových hudobníkov, ktorí pôsobia spoločne aj samostatne v rôznych známych slovenských jazzových orchestroch. Sólisti Vlado Vizár a Patrícia Páleníčková a Pavol Pondelík mali v úmysle vytvoriť komorné, nevšedné a zvukovo zaujímavé akustické spojenie gitary, trombónu a saxofónu obohatené spevom v striedajúcich sa témach a improvizáciách. V dobe rôznych elektronických hudobných pomôcok je čisté akustické prevedenie dôsledným zámerom tvorcov projektu.
Repertoár formácie je zostavený zo skladieb, ktoré pramenia z rovnakého osobného nadšenia pre swing, mainstream, bebop, traditional, latino, ale aj diela klasickej hudby, ktoré títo skúsení sólisti podávajú profesionálnym, im príznačným jazzovým podaním. Svojim širokým obsahom sa dokáže priblížiť publiku a splniť očakávania poslucháčov a milovníkov jazzu.


„PURPLE IS THE COLOR“ (AT,CZ,PL)
Simon Raab-klavír,
Štěpán Flagar-soprán/tenor saxofón,
Martin Kocián-kontrabas,
Michal Wierzgoń-bicie
Po úspechu ich prvého albumu Unmasked, Purple is the Color sú späť s EPIC, ich druhým albumom, ktorý vyšiel na viedenskom labeli Session Work Records. S EPIC sa skvelá štvorka, ktorú zostavil rakúsky klavirista Simon Raab, približuje o krok bližšie k jazzovému Olympu. Či už ide o hudobný epos alebo bezpodmienečný záväzok k rozmanitosti postmodernizmu, nový album Purple is the Color je o hravej syntéze myšlienok. Nový album Purple is the Color rozpráva veľmi individuálny a presvedčivý príbeh. Výsledok je intenzívny, inšpiratívny a krásny. Viedenské kvarteto dokazuje, že ich prítomnosť už medzinárodná jazzová scéna nemôže prehliadnuť. Medzinárodné európske kvarteto v zložení rakúsky klavirista Simon Raab a český saxofonista Štěpán Flagar, spolu s vynikajúcou rytmickou sekciou: kontrabasom Martina Kociána a bubeníka Michała Wierzgońa hrajú vlastnú originálnu hudbu, ktorá vychádza z moderného jazzu a absorbuje mnoho ďalších vplyvov súčasného sveta. Veľká energia kapely je daná tým, že sú to mladí hráči, ale aj ich neuveriteľnou hrateľnosťou, improvizáciou a kompozičnou zrelosťou.
Ich účasť v programe 19.Jazz Festivalu Špania Dolina ´2023, je výsledkom dlhej, ale úspešnej práce organizátora festivalu s týmto vynikajúcim medzinárodným quartetom. Veríme, že ich pozíciu a úlohu „zlatého klinca festivalu“ ocenia aj diváci!

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies