Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Dni Slovenského Komlóša 2023

Dni Slovenského Komlóša 2023
Termín: 18.08.2023 - 20.08.2023
Téma: PODUJATIA NAŠICH KRAJANOV
Miesto konania: Slovenský Komlóš (Zahraničie - Maďarsko)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.facebook.com/photo/?fbid=761712589294760&set=a.374643304668359

Popis

Dni Slovenského Komlóša 2023

Dátum: 18.-20.8.2023

Viac informácií je hore na plagáte.

Slovenský Komlóš
sa nachádza v juhozápadnom cípe Békešskej župy. Názov naráža na divý chmeľ, ktorý sa po maďarsky volá „komló“, keďže toho rástlo veľa na tomto území. Prímenie „tót“, čiže Slovák poukazuje na národnosť tu žijúceho obyvateľstva.

Začiatkom 18. storočia barón Jozef Rudňanský usadil na svojich zemianskych majetkoch v Sentandráši slovenských poddaných. Napätie pri kolonizácii podnecovalo Slovákov k ďalšiemu sťahovaniu. Zemepán im ponúkol pustatinu Komlóš, kde sa podľa zmluvy z r. 1746 tu osadilo 80 slovenských rodín. Začiatkom 19. storočia osada „vypúšťala svoje roje“ a Komlóšania spolu s obyvateľmi iných osád založili Nadlak a Veľký Bánhedeš. Neskôr z Nadlaku sa vrátili späť a založili Pitvaroš a Čanádalberti. Po národnooslobodzovacom boji v rokoch 1848-49 sa k väčšinovému evanjelickému obyvateľstvu prisťahovali katolíci a židia.

V každodennom styku Komlóšania medzi sebou používali stredoslovenské nárečie, ale v cirkevnom a školskom živote bol prítomný aj jazyk českej Kralickej biblie (bibličtina). Výučba slovenského jazyka sa začala v roku 1946, kedy založili slovenskú základnú školu. Čulý kultúrny život sa tu začal na začiatku 20. storočia, kedy vzniklo slovenské ochotnícke divadlo, ktoré s menšími prestávkami dodnes funguje. Zakladali sa aj ďalšie spolky a združenia, ktoré dodnes zohrajú dôležitú úlohu v zachovávaní slovenskej kultúry a identity obyvateľov obce.

Regionálne stredisko Ústavu kultúry Slovákov v Maďarsku sa v Slovenskom Komlóši založilo medzi prvými v roku 2004. Tu sídli miestna slovenská samospráva, Združenie – Únia slovenských organizácií v Maďarsku, Organizácia komlóšskych Slovákov a Nadácia pre komlóšskych Slovákov. Regionálne stredisko v spolupráci so Slovenskou samosprávou v Slovenskom Komlóši a Organizáciou komlóšskych Slovákov každoročne usporiadajú dve významné podujatia:

Kultúrne stretnutie dolnozemských Slovákov a súťaž komlóšskej klobásy pri príležitosti osídlenia Slovenského Komlóša Slovákmi (24. apríl).
Gastronomický deň v Slovenskom Komlóši (20. august)

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies