Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Slávnostná premiéra k 25. výročiu FS Karpaty 2023 Ružinov

Slávnostná premiéra k 25. výročiu FS Karpaty 2023 Ružinov
Termín: 18.11.2023
Téma: SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Bratislava - Ružinov (SR - Bratislavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.fskarpaty.sk

Popis

Slávnostná premiéra k 25. výročiu FS Karpaty 2023 Ružinov

Dátum: 18.11.2023
Miesto: DK Ružinov
------------------------------------------------------------
Predpremiéra k 25. výročiu FS Karpaty sa uskutoční 17.11.2023 v DK Ružinov.
------------------------------------------------------------
Slávnostná premiéra k 25. výročiu FS Karpaty - Celosúborové predstavenie.

Folklórny súbor Karpaty z Bratislavy vznikol vo februári 1998. Myšlienka založenia súboru vznikla ako výsledok snahy o pokračovanie v dlhoročnej práci a celoživotnej záľube umeleckých vedúcich, pedagógov a skupiny mladých interprétov slovenského ľudového umenia, po ich nedobrovoľnom odchode zo súboru Technik. Vďaka veľkej obetavosti a odhodlaniu všetkých členov, ale najmä umeleckého vedúceho, ktorý presadeniu tejto myšlienky venoval aj svoj pracovný čas, sa podarilo, v pomerne krátkom čase niekoľkých mesiacov uskutočniť na tú dobu malý zázrak. Popri existujúcich 40 ročných, veľkých folklórnych telesách vzniklo nové, zatiaľ malé, ale veľmi ambiciózne teleso. Vďaka úzkej spolupráci s DK Ružinov a MČ Bratislava Ružinov sme získali vlastné priestory. Postupne sme budovali materiálno technické a krojové zázemie. Veľmi dôležité však bolo vytváranie vlastnej umeleckej identity a hľadanie príležitostí na prezentáciu našej práce. To, čo na začiatku bolo len snom a peknou ídeou, sa stalo skutočnosťou. Potvrdili sme tak starú pravdu, že aj zlé veci sú na niečo dobré, pokiaľ sú podporené priateľstvom, silnou vôľou, odhodlaním a chuťov pracovať a niečo pekné dokázať.

Od svojho vzniku až doteraz, súbor pôsobí pri Folklórnom združení KARPATY a CULTUS Ružinov, a.s. v Dome kultúry Ružinov a úzko spolupracuje s MÚ Bratislava - Ružinov.

Pozostáva z tanečnej zložky, ľudovej hudby, dievčenskej speváckej skupiny a má približne 60 členov. Nových členov získavame vďaka pravidelným konkurzom. Svoje uplatnenie v súbore nachádzajú prevažne študenti bratislavských stredných a vysokých škôl, pre ktorých sa ľudový tanec, spev a hudba stali životnou záľubou a snažia sa ich prezentovať na vysokej umeleckej úrovni. Za 20 rokov už sme jasne ukázali svoje kvality na cca 1000 predstaveniach, nielen doma, ale aj na takmer 50 folklórnych festivaloch, vo viac ako 20 krajinách sveta.

Prečo sme si vybrali práve názov Karpaty?
Nebolo tiež jednoduché vymyslieť názov novému súboru. Hľadali sme vzory v názvoch kvetov, vrchov, riek, ale aj vo folklóre. Všetko však už bolo použité. Potom prišla myšlienku od umeleckého vedúceho, prečo to všetko nespojiť do jedného veľkého celku. Mohutné pohorie Karpát predsa zahŕňa v sebe aj pestrosť a krásu prírody a aj obrovské bohatstvo rozmanitých prejavov ľudovej kultúry národov a etnických skupín, žijúcich na jeho území. A mali sme názov. Aj vďaka nemu sa snažíme, aby aspoň malá časť z tohto mimoriadneho dedičstva našla miesto práve v súbore Karpaty.

Umelecké vedenie súboru tvoria: Miroslav Kapasný, Eleonóra Vančíková Kapasná a Zorka Martincová. Všetci traja su dlhoroční členovia Lúčnice, s bohatými pedagogickými a odbornými vedomosťami.

- Umeleckým vedúcim a choreografom súboru je RNDr. Miroslav Kapasný
- Vedúcou speváckej skupiny a hlasovou pedagogičkou je PaedDr. Eleonóra Vančíková Kapasná
- Tanečnou pedagogičkou je Ing. Zorka Martincová.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies