Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Haluškový festival / Haluskafesztivál 2023 Veňarec

Haluškový festival / Haluskafesztivál 2023 Veňarec
Termín: 08.09.2023 - 09.09.2023
Téma: VARENIE a PEČENIE DOBRôT
Miesto konania: Veňarec, (Zahraničie - Maďarsko)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.oslovma.hu
www.facebook.com/vanyarcihaluskafesztival

Popis

Haluškový festival / Haluskafesztivál 2023 Veňarec

Dátum: 9.9.2023 od 12:00 h.
Miesto: Veňarec, Maďarsko

Podujatie organizuje Ústav kultúry Slovákov v Maďarsku- Regionálne stredisko Veňarec, Slovenská regionálna samospráva Veňarec, Obecná samospráva Veňarec, Združenie Novohradsko-Hevešských Slovákov a Evanjelická cirkev Veňarec.

Obec Veňarec
Vaňarec, niekedy tiež Veňarec (maď. Vanyarc) je obec v Maďarsku v Novohradskej župe v obvode Pásztó. Má rozlohu 3 222 ha a žije tu 1 354 obyvateľov (2007).

Obec bola historicky od 18. storočia od dolnozemskej kolonizácie slovenskou, kedy sa sem presťahovali evanjelici z Hornej zeme. V roku 1900 sa aj v čase vrcholiacej maďarizácie 75 % obyvateľov obce hlásilo za slovenského rodáka. V roku 1930 bol počet osôb hovoriacich po slovensky menej ako sto. Do polovice 19. storočia sa cirkevné záznamy vyhotovovali aj v slovenčine. Učiteľ a farár obce boli tiež vyberaní tak, aby museli poznať slovenčinu a v kostole sa slúžili omše striedavo slovensky a maďarsky.[4] V roku 2011 sa asi 15 % obyvateľov prihlásilo ku slovenskej národnosti. Odhaduje sa, že 20-30 % obyvateľov malo v roku 2020 slovenský pôvod.

V novohradskom Veňarci (Vanyarc) každý rok v druhú septembrovú sobotu usporadúvajú súťaž vo varení halušiek /strapačiek/ zo surových zemiakov.

Paralelne s varením zvykol prebiehať folklórny program, v ktorom vystupujú členovia miestnych folklórnych súborov, speváci a tanečníci z okolitých dedín.

Návštevníkov tradičného podujatia každý rok čaká súťaž v: - - jedení halušiek,
- prehliadka ľudových krojov,
- jarmok s ľudovoumeleckými výrobkami,
- domáce pochúťky
- kreatívna dielňa umeleckých remesiel.

Záujemcovia si môžu vyskúšať i jazdu na koči a na traktore, čaká ich pritom výstava ľudových krojov, skamenelín a minerálov a môžu si pozrieť aj evanjelický kostol, Pamätný park milénia, pohrebisko rodiny Veresovcov, kúriu Dessewffyovcov či Pamätný park aradských mučeníkov.
-----------------------------------------------------------
Kedves Leendő és Régi (Törzs) Vendégeink! 2023. szeptember 9-én, szombaton rendezzük meg Vanyarcon a Haluskafesztivált (mert ugye ez a második szombat szeptemberben) - s ha második szombat, akkor finom haluskával (sztrapacskával) várjuk a Vendégeket. Ebben segítségünkre vannak a főzőcsapatok is, akik szintén azon igyekeznek, hogy különféle ízesítésű haluskával (sztrapacskával) kedveskedjenek. Természetesen elmaradhatatlan a folklórműsor, a kézműves vásár és a gyermekprogramok, a különböző látnivalók és a kiállítások. 2023. szeptember 9-én mindenképpen nálunk kóstolják meg a finom haluskát – sztrapacskát. A szervezők-rendezők nevében: Nedeliczki Terézia

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies