Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Deň otvorených dverí Vodného kolového mlynu a skanzenu v Jelke 2023

Deň otvorených dverí Vodného kolového mlynu a skanzenu v Jelke 2023
Termín: 30.09.2023
Téma: TURISTIKA a CYKLISTIKA | KULTÚRA
Miesto konania: Jelka (SR - Trnavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.jelka.sk
www.youtube.com/watch?v=eDr_0TNzbkg
www.youtube.com/watch?v=qdRdmBoU6JY

Popis

Deň otvorených dverí Vodného kolového mlynu a skanzenu v Jelke 2023

Dátum: 30. septembra 2023

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky v spolupráci s Vlastivedným múzeom v Galante si dovoľuje informovať širokú verejnosť, že v rámci podujatia ,,Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2023″ sa uskutoční dňa 30. septembra 2023 (v sobotu) ,,Deň otvorených dverí Vodného kolového mlynu a skanzenu v Jelke“ s bezplatným vstupom.

Každého návštevníka srdečne očakávame!

Kolový mlyn v Jelke, resp. Némethov mlyn v Jelke

Obec Jelka, ktorá sa môže pýšiť nádhernou a unikátnou pamiatkou. Túto pozoruhodnú technickú pamiatku nájdete na ľavom brehu Malého Dunaja. Kolový mlyn v Jelke, resp. Némethov mlyn v Jelke, patrí medzi pozoruhodné technické pamiatky a je považovaný za stredoeurópsku raritu.

Vďaka svojej očarujúcej kráse, ale i svojej unikátnosti priťahuje pozornosť slovenských a zahraničných turistov, a Vy by ste medzi nimi rozhodne nemali chýbať.

Vodný mlyn si pamätá časy dávno minulé. Prvá zmienka o tejto pozoruhodnej stavbe je z roku 1894 . Z pôvodného lodného mlyna bolprestavaný na kolový v roku 1905. V roku 1995 mlyn zrekonštruovali a teraz tichučko čaká návštevníkov na brehu Malého Dunaja v malebnom prírodnom prostredí.

V roku 1866 bolo vybudovaných na Malom Dunaji takmer 37 mlynov, z čoho v Jelke boli 4. Prvá písomná zmienka o mlyne v Jelke pochádza z roku 1894. Mlieť sa tu začalo v roku 1906 a pokračovalo až do roku 1954. V súčasnosti sa v interiéri mlynu nachádza expozícia mlynárstva a od roku 1993 je sprístupnený verejnosti.

Zopár zaujímavostí
Vodný kolový mlyn v Jelke je zapísaný do zoznamu nehnuteľných kultúrnych pamiatok Slovenska. Pôvodne sa mlyn skladal z dvoch stavaných lodí, ktoré v strede spájalo mohutné mlynské koleso a neskôr bol prestavaný z lodného na kolový.

V blízkosti mlyna sú udržiavané miesta, kde si môžete oddýchnuť. Deti potešia preliezky na detskom ihrisku a partie ohnisko a drevené posedenie. Na brehu Malého Dunaja je táborisko a reštaurácie.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies