Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Spomienkové stretnutie obetiam hôr Veľkej Fatry 2023 Kráľova studňa

Spomienkové stretnutie obetiam hôr Veľkej Fatry 2023 Kráľova studňa
Termín: 14.10.2023
Téma: KULTÚRA
Miesto konania: Dolný Harmanec - Kráľova studňa (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web:

Popis

Spomienkové stretnutie obetiam hôr Veľkej Fatry 2023 Kráľova studňa

Dátum: 14.10.2023 o 11:00 h.

Spomienkové stretnutie obetiam hôr Veľkej Fatry, ktoré sa uskutoční 14. októbra 2023 pri pamätníku pri Horskom hoteli Kráľova studňa.

Spomienkové stretnutie obetiam hôr Veľkej Fatry na Kráľovej Studni dňa 14. októbra 2023

Organizátormi sú Horská záchranná služba OS HZS Veľká Fatra, Klub seniorov HS Veľká Fatra – Juh, HS Kremnické vrchy a Horský hotel Kráľova Studňa.

Na svete azda ani niet horského štítu, ktorý by sa ľudia nepokúsili dobyť. Vášeň pre horské výšiny a láska k nebotyčným bralám sa však mnohým stala osudnou.

V auguste 2011 bol postavený kríž obetiam hôr Veľkej Fatry na pietnom mieste na Krížnej. Kríže sú symbolom smrti. V horách, na zemi a snáď i na nebi. Spolu s krížmi tabuľky s menami, za každým menom príbeh. Na konci vždy tragický. Obete hôr. Ľudia, ktorí našli večný pokoj v dolinách, na štítoch, v stenách i na hrebeňoch.

Je to cintorín bez mŕtvych. Nikdy sa k nemu nepriblížil pohrebný sprievod, nikto v ňom nikdy nevykopal hrob. Chodí sa na toto pietne miesto, k tomuto dôstojnému pamätníku, aby živí vzdali úctu pamiatke obetí Veľkej Fatry.

„Osud je občas veľmi krutý, nevráti čo raz vzal. Zostanú iba spomienky a v srdci veľký žiaľ…. Mŕtvym na pamiatku a živým na výstrahu!“

Tak znie motto pamätného miesta obetiam hôr vo Veľkej Fatre, ktoré slávnostne otvorili 20. augusta 2011 na podnet členov Klubu seniorov Horskej služby Emanuela Bullu, Ing. Ľubomíra Mistríka a PhDr. Štefana Halmaia. Projekt vytvoril Ing. arch. Vladimír Tomala.

Na prácach sa podieľali dobrovoľní i platení členovia HS. Úsilie Klubu seniorov HS finančne podporilo mesto Banská Bystrica vedno s Horskou záchrannou službou Veľká Fatra, Klubom slovenských turistov, Banskobystrickým samosprávnym krajom, súkromnými sponzormi a finančnými zbierkami prispeli i samotní členovia Horskej služby.

Výber miesta v sedle Krížnej nad hotelom Kráľova Studňa nebol náhodný. Autori myšlienky vychádzali z toho, že tu sa spájajú štyri horstvá. Pietne miesto sa nachádza na frekventovanom turistickom priechode, pod skalným bralom Smrekovica, 570 metrov od horského hotela Kráľova studňa.

Na vyvýšeninu skalného masívu tu osadili oceľový kríž. Pod ním je na skalnej stene upevnená tabuľa s menami obetí od roku 1954, keď sa začali evidovať. Doteraz ich je tam päťdesiatjeden!

Každoročné spomienkové stretnutie
Od roku 2011 sa každoročne stretávajú pri kríži nad hotelom Kráľova studňa a pripomínajú si tých milovníkov hôr, ktorí v nich zahynuli. Pri tejto príležitosti sa na Kráľovej Studni stretávajú aj s členmi Horskej služby z ostatných slovenských horstiev a so širokou turistickou verejnosťou.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies