Termín: | 25.05.2024 |
Téma: | PRETEKY a SÚŤAŽE | VARENIE a PEČENIE DOBRôT |
Miesto konania: | Brusno (SR - Banskobystrický kraj) Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky |
Web: | www.brusno.sk
www.youtube.com/watch?v=la0k16nTJVg www.youtube.com/watch?v=5h9gsRUlCmU&t=13s |
Čipkárskô 2024 Brusno - 25. ročník
Termín: 25.5.2024
Čo je to "Čipkárskô"?
. . . "Čipkárskô" je jedlo!
Toto jedlo varili naši predkovia, ktorí obchodovali s tovarom a hlavne s čipkami, ktoré nakupovali na Starých Horách a v Španej Doline.
Presun na jednotlivé trhoviská absolvovali na vozoch ťahaných koňmi a to po celej Európe. Aby si ušetrili čas, obyčajne zavesili tzv. mašinu vzadu na voz a jedlo varili priamo na voze počas jazdy.
Keď jedlo uvarili obyčajne zastavili, najedli sa a nakŕmili kone. Najprv jedli husté. To znamená, vybrali dierovanou varechou mäso – hovädzie, alebo baraninu, zeleninu, zemiaky a cestovinu zvanú trhance-tlapky, dochutili to čiernym korením a soľou a potom vypili polievku.
Mašina je špeciálne skonštruovaná nádoba na varenie, ktorú používali obchodníci – čipkári z nášho regiónu, počas presunu na vozoch za obchodmi po celej Dolnej zemi. Mašina je kovový hrniec s roštom v spodnej časti a pevným komínom cez stred valca. Do komína sa vhadzuje palivo najmä drevo a drevené uhlie a okolo komína sa varí pripravované jedlo. Najčastejšie sa v mašinách varí Čipkárskô.
Základom tohto jedla je mäso, koreňová zelenina, zemiaky, trhance - tlapke a ingrediencie.
Toto jedlo varili skoro v každej domorodej rodine v Brusne, ale tzv. mašiny zanikali a preto sme chceli oživiť tradíciu a zachovať dedičstvo svojich predkov, ktoré našu obec dodnes charakterizuje. Mašiny boli zhotovené z pozinkovaného plechu. V súčasnosti aj z nerezu-nehrdzavejúcej ocele.
Dnes sú vyrobené z nerezového plechu a podmienkou súťažiacich je variť toto jedlo v mašine. Tak si naši občania dali zhotoviť takúto mašinu, čo znamená návrat k tradíciám.
Recept "Čipkárskô"
Potrebujeme:
3 l studenej vody, 1 kg hovädzieho mäsa, 2 stredné cibule, 3 strúčiky cesnaku, 2 mrkvy, 3 petržleny, 1 kaleráb, 0,5 kg zemiakov, 1 lyžica bravčovej masti, soľ, paprika, rasca, mleté čierne korenie
Tlapke: polohrubá múka, vajíčko, voda, soľ
Ako na to:
Do vody dáme variť mäso nakrájané na kocky, cibuľu nakrájanú na štvrťky a cesnak. Keď to začne vrieť, pridáme soľ, papriku, rascu a korenie. Na miernom ohni varíme do polomäkka. Vtedy pridáme mrkvy nakrájané na kocky, rovnako aj petržlen a kaleráb pridáme nakrájaný na kocky. Keď zelenina zmäkne pridáme zemiaky, takisto nakrájané na kocky. Na záver dáme do pokrmu lyžicu bravčovej masti a natrhané tlapke - trhance.
Tlapke: Z polohrubej múky, vajíčka, vody a štipky soli vyrobíme cesto, to rozvaľkáme a natrháme na menšie kúsky, ktoré necháme oschnúť. Až keď sú dostatočne vysušené, pridávame ich do polievky.
Dobrú chuť.
Redakčný článok ©Folklorfest.sk