Termín: | 06.12.2025 |
Téma: | ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE | VARENIE a PEČENIE DOBRôT |
Miesto konania: | Čičmany (SR - Žilinský kraj) Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky |
Web: | www.cicmany.sk |
Mikuláš a 4. ročník Súťaže vo varení Vianočnej kapustnice 2025 Čičmany
Dátum: 6.12.2025
Recept z obce Čičmany v okrese Žilina.
Suroviny:
250 g bravčovej masti, 2 nakrájané klobásy, 2 nakrájané cibule, 8 ks bobkový list, čierne korenie, nové korenie,1 kg bravčové pliecko, 1,2 kg údené koleno, 8 ks cesnak, mletá sladká paprika, 2 kg kapusta kvasená Stupavská, 4 litre vývar z údeného kolena, 12 kusov vykôstkované sušené slivky, 0,7 litrový pohár sušených hríbov. Podľa Petra Píra, z tohto množstva navarili až osem litrov kapustnice, na ktorej si pochutilo až pätnásť „hladošov“.
Postup:
-Deň dopredu si pripravíme vývar z bravčového kolena, na noc uložíme do chladu.
-Rozpustíme bravčovú masť. Postupne pridáme klobásu a cibule nakrájané na kocky, bobkové listy, celé čierne a nové korenie.
-K dozlatista opraženej cibuli pridáme na kocky nakrájané bravčové pliecko a prelisovaný cesnak a restujeme, pokým sa mäso nezatiahne.
-Pridáme kvasenú kapustu, osolíme a podlejeme vývarom z kolena, ktorý sme si deň dopredu navarili. Do hrnca vložíme bravčové koleno, slivky a huby. Premiešame a na miernom ohni pod pokrievkou varíme približne dve hodiny.
-Z uvarenej kapustnice vyberieme údené mäso, nakrájame na menšie kúsky a vložíme naspäť do kotlíka.
-Nakoniec na panvičke v roztopenej masti orestujeme šesť strúčikov prelisovaného cesnaku a zahustíme sladkou paprikou a pridáme do kapustnice.