Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Salamandrove dni 2015 Banská Štiavnica

Salamandrove dni 2015 Banská Štiavnica
Termín: 10.09.2015 - 12.09.2015
Téma: SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Banská Štiavnica (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.banskastiavnica.sk
www.banskastiavnica.sk/navstevnik/kultura-a-dobra-zabava/salamandrove-dni/program.html

Popis

Salamandrove dni 2015

Banská Štiavnica, Centrum mesta, 10.09.2015 - 13.09.2015

Mestské slávnosti, oslavy baníkov, geológov, hutníkov a naftárov, oslava bohatej štiavnickej histórie a tradícií, dobrá zábava - to všetko sú Salamandrové dni. Ich tradíciu začali študenti slávnej Baníckej akadémie.

Mestské slávnosti, oslavy baníkov, geológov, hutníkov a naftárov, oslava bohatej štiavnickej histórie a tradícií, dobrá zábava - to všetko sú Salamandrové dni. Ich tradíciu začali študenti slávnej Baníckej akadémie. Od deväťdesiatych rokov minulého storočia sa Salamandrové dni konajú každoročne, okrem historického Salamandrového sprievodu sú plné hudby, tradičného jarmoku a ďalšej zábavy.

Od roku 2008 získavajú Salamandrové dni nový rozmer, menia sa na malý mestský festival s hudbou rôznych žánrov, akciami pre deti (divadlá, sokoliari, animačné programy, modelári, šermiari atď.), výstavami, samotným sprievodom, trhmi a ďalším programom.

Salamandrové dni oslávia baníctvo a ponúknu zábavu

Už v piatok 11. septembra 2015 sa historickou Banskou Štiavnicou opäť „preplazí“ tradičný Salamandrový sprievod, ktorý sa dostal v roku 2013 do registra nehmotného kultúrneho dedičstva SR. Výnimočnú procesiu historických veselých i vážnych figúr založili študenti slávnej baníckej akadémie a vydržala až do dnešných časov.

Salamandrový sprievod obsahuje takmer 400 postáv, znázorňujúcich rôzne výjavy zo života v Banskej Štiavnici. Nechýba pastier s jaštericou, študenti akadémie, komorský gróf, zástupcovia rôznych konfesií, Pat a Patašón, predstavitelia verejnej správy i moci, vojaci, ale i pohreb či svadba alebo štiavnická Anča – jednoducho pestrá ukážka štiavnického žitia. Názov sprievodu vznikol s obrazu, v ktorom študenti s lampášmi prechádzajú zo strany na stranu a z diaľky tak pripomínajú pohyb plaziacej sa salamandry. Atmosféra nočnej Banskej Štiavnice je tak umocnená unikátnym živým divadlom a pre návštevníka tak vzniká neopakovateľný zážitok.

Okrem hlavného bodu programu čaká v dňoch 10. – 12. septembra 2015 na návštevníkov mesta množstvo iných kultúrnych podujatí – banícky šachtág, výstavy, odborný seminár, deň otvorených dverí v Štátnom ústrednom banskom archíve, burza minerálov a viacero koncertov pre dospelých a vystúpení pre deti. V programoch vystúpia Fáber Dance School & Applause, Duwen Blade, Slovak Tango, Tambores, The Backwards i Ploštín Punk. Najmenší sa môžu tešiť na Erika Forgáča, Divadlo na Hojdačke s divadielkami Lomidrevo aNa Zemi dobre mi, zoskupenie Veľkí herci malým deťom, kvíz o Slovensku aj Mini Disco.


Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies