Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Dávidovský pochod na Plavecký hrad

Dávidovský pochod na Plavecký hrad
Termín: 30.12.2014
Téma: TURISTIKA a CYKLISTIKA
Miesto konania: Plavecký Mikuláš (SR - Bratislavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.plaveckymikulas.sk

Popis

Dávidovský pochod na Plavecký hrad 2014

Turistický klub Plavecký Mikuláš vás pozýva na Dávidovský pochod na Plavecký hrad spojený s opekačkou na hrade a pri zostupe s návštevou jaskyne.

Plavecký hrad.
Zrúcanina Plaveckého hradu leží na západe Malých Karpát neďaleko obce Plavecké Podhradie. Stojí na bralnatom výbežku vrchu Pohanská, kde bol medzi rokmi 1256-1273 vybudovaný ako kráľovská pohraničná pevnosť. Pôvodne bol známy pod menom Detrek, po svojom staviteľovi, grófovi Detrichovi.

Jeho súčasný názov Plavecký hrad je odvodený od ázijského kmeňa Kumánov, ktorí sa na územie dnešného Záhoria dostali počas úteku pred Tatármi. Pre ich svetlú pleť a plavé vlasy ich domáci obyvatelia volali Plavci.

Kumáni (Plavci, Polovci, Kúni) boli príslušníci ázijského kmeňa, ktorý sa spolu s ďalšími kmeňmi Sikulov a Pečenehov utiahli pred postupujúcimi Tatármi na územie pohraničného územia – karpatského konfínia. V súčasnosti sú po nich pomenované viaceré okolité obce ako Plavecké Podhradie, Plavecký Peter a Plavecký Mikuláš. Uhorskí panovníci začali Kumánov spolu s ďalšími kmeňmi regrútovať na strážne a výzvedné služby. V prípade blížiaceho sa nebezpečenstva mali pomocou signálov a poslov varovať vojsko, aby stihlo zaujať obranné postavenie.

Koncom 14. storočia sa hrad dostal do správy významného poľského šľachtica Stibora zo Stiboríc. v 15. storočí hrad prešiel rozsiahlou prestavbou, bol tu postavený gotický palác a obranné predhradie.

Vybudovali tu aj tajnú chodbu, ktorá ústila do sústavy jaskynných chodieb pod hradom. V 16. storočí patril nemeckej rodine Fuggerovcov, ktorí hrad posilnili mohutnou delovou baštou, chrániacou prístupový svah. Hrad bol ďalej opevňovaný proti delostreľbe, okrem kameňa sa začala používať aj tehla, pre svoju väčšiu pružnosť a odolávanie pri ostreľovaní.

Začiatkom 18. storočia hrad obsadili Rákocziho povstalci a v roku 1706 ho dobylo cisárske vojsko, pričom utrpel rozsiahle poškodenie. Vtedy sa aj skončila jeho funkcia obrannej hradnej pevnosti.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies