Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Turci idú! Banská Štiavnica 2015 - 3. ročník

Turci idú! Banská Štiavnica 2015 - 3. ročník
Termín: 19.09.2015
Téma: JARMOKY, TRHY a HODY | KULTÚRA
Miesto konania: Banská Štiavnica (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.banskastiavnica.sk
www.banskastiavnica.travel/turci-idu/
www.banskastiavnica.travel/podujatia/turci-idu/

Popis

Mesto Banská Štiavnica a Historicko-umelecká spoločnosť Bojník Vás pozývajú na veľkolepé ukončenie letnej turistickej sezóny 3. ročníkom podujatia pre rodiny s deťmi s názvom Turci idú!

Podujatie Turci idú! sa uskutoční v sobotu 19. septembra 2015 situovaný je na lúkach pod Kalváriou v meste Banská Štiavnica.

Banskoštiavnická letná turistická sezóna vyvrcholí tento rok historickým podujatím, ktoré si diváci budú môcť vychutnať priamo pod holým nebom v blízkom okolí Banskej Štiavnice. Názov akcie Turci idú! napovedá tému tureckej invázie v 16. - 17.stor vychádzajúcu z povestí a príbehov tradovaných z tých čias. Celodenný program, tvorený šermiarskymi divadelnými predstaveniami, koncertmi historickej hudby, hrami pre malých a veľkých a historickým jarmokom, vyvrcholí večernou bitkou medzi osmanskou armádou a uhorskou šľachtou brániacou mesto.
Turci idú! - pod týmto názvom si stovky návštevníkov obľúbili novú akciu, ktorú v rokoch 2013 a 2014 organizovali Mesto Banská Štiavnica a SHŠ Bojník z prostriedkov EÚ.
Úspech podujatia viedol organizátorov k tomu, aby v ňom pokračovali aj po skončení projektu, tentoraz s podporou Ministerstva kultúry SR.
Čo na návštevníkov čaká?
• Od 10:00 do 18:00 hod. jarmok, v ktorom nájdu ukážky tradičných a hand made produktov. Atmosféru miesta dokreslí malý historický tábor, ukážky zbraní používaných v bojoch s Turkami, ochutnávka pravej tureckej kávy a ďalšie prekvapenia. Chýbať nebude občerstvenie, vrátane pečeného prasiatka či tradičných jedál našich predkov.
• Od 12:00 do 17:00 hod. budú miestne lúky patriť ukážkam umenia skupín historického šermu, orientálnym tancom, kúzelníkovi z Orientu, sokoliarom, ale aj hrám a súťažiam pre deti.
• O 17:00 hod. začína divadelné spracovanie príbehu známeho štiavnického spisovateľa Juraja Červenáka, v ktorom nebude chýbať veľa súbjov, ani bitka uhorského oddielu s Turkami na záver.
• O 19:00 hod. sa na Námestí sv. Trojice stretnú milovníci histórie, ktorých Ing. arch Pavel Fabian prevedie mestom a názorne ukáže vplyv tureckej expanzie na architektúru Banskej Štiavnice. Na konci bezplatnej prehliadky čaká na návštevníkov prekvapenie.
• Od 20:30 hod. otvorí svoje brány Nový zámok. Za bežné vstupné si budete môcť pozrieť počas večera expozíciu protitureckých bojov na Slovensku a vychutnať si nočný výhľad na centrum Banskej Štiavnice.
Tešíme sa na stretnutie s Vami!

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies