Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Plavenia dreva v drevenom vodnom žľabe Rakytovo 2016 - 10. ročník

Plavenia dreva v drevenom vodnom žľabe Rakytovo 2016 - 10. ročník
Termín: 23.04.2016
Téma: TURISTIKA a CYKLISTIKA | CECHY, SPOLKY a ZDRUŽENIA
Miesto konania: Dolný Harmanec (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: lesybb.sk

Popis

Mestské lesy s.r.o. vás pozývajú na otvorenie plavebnej sezóny vo vodnom žľabe Rakytovo konanom ako 10. ročník. Plavenie bude realizované dňa 23.4.2016 od 9.30 hod.

Návštevníkov čaká ukážka historického spôsobu približovania dreva po drevenom vodnom žľabe, jedinom funkčnom žľabe o dĺžke 2450 m v Európe. Občerstvenie a hudba bude sponzorským darom Mestských lesov Banská Bystrica s.r.o. pre návštevníkov. Tešíme sa na vašu návštevu a poprosíme o informáciu o vašej účasti na e.apfel@lesybb.sk, pre zabezpečenie dostatočného množstva pohostenia.

Program:

9:30 Otvorenie plaveckej sezóny
9:30 -10:00 Občerstvenie
do 10:45 Rozmiestnenie plaviteľov
10:45 - 12:30 Plavenie
12:30 - 13:00 Návrat plaviteľov
13:00-16:00 Občerstvenie po plaveni

Vodný žľab Rakytovo

V doline Rakytovo pri Dolnom Harmanci, v lesoch vo vlastníctve mesta Banská Bystrica, sa nachádza jedinečná kultúrna pamiatka na splavovanie rovnaného dreva – vodný žľab. Vybudovali ho pravdepodobne už v 19. storočí a za národnú kultúrnu pamiatku vyhlásili v roku 2000. Vodný žľab v celkovej dĺžke 2 450 m sa za dlhé roky značne poškodil a zostal čiastočne znefunkčnený.

Celá konštrukcia vodného žľabu je z dreva – zo smreka a jedle, bez použitia iného materiálu, napríklad železa či plastov. Rekonštrukcia vodného žľabu zrealizovaná v roku 2006 je výsledkom remeselného majstrovstva a úsilia pracovníkov Mestských lesov s. r. o. Banská Bystrica.

V minulosti sa z listnatého dreva zväčša vyrábalo palivové drevo a pálilo sa drevené uhlie. Z ihličnatého dreva naši predkovia vyrábali úžitkové sortimenty. Doprava od pňa po odvozné miesto bola v lesoch mesta Banská Bystrica zväčša riešená spúšťaním dreva suchými šmykmi, (rizňami), potom vodnými žľabmi a následne splavovaním po vodných tokoch.

Súčasné zhodnocovanie drevnej suroviny je výrazne odlišné od čias, keď sa vodné žľaby budovali. Vodný žľab v doline Rakytovo bude slúžiť ako pamiatka zručnosti a vynaliezavosti našich lesníckych predkov a nepochybne upúta aj pozornosť vnímavých turistických návštevníkov Banskej Bystrice a jej okolia.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies