Termín: | 10.06.2017 |
Téma: | VARENIE a PEČENIE DOBRôT |
Miesto konania: | Selce (SR - Banskobystrický kraj) Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky |
Web: | www.selce.sk |
Kutliarsky deň Selce 2016 - 12. ročník
Dňa 10. júna 2017 všetkých pozývame na 12. ročník Kutliarskeho dňa v obci Selce.
Kutliarsky deň
sa začne súťažou vo varení držkového gulášu, odpoludnie nám spríjemnia vystúpenia jednotlivcov a skupín.
Okrem toho čakajú na všetkých výrobky ľudových remeselníkov, expozícia Gazdovského dvora a veľa dobrej zábavy.
Kutle sú v miestnom názvosloví držky. V minulosti boli držky jedlom chudobných.
Držkové jedlá vďačia za svoj vznik barbarskému zvyku našich predkov, ktorí po ulovení párnokopytníka skúšali skonzumovať obsah celej brušnej dutiny bez výnimky. Priekopníci konzumácie vnútorností vylúčili zo svojho jedálneho lístka najprv žlčník a močový mechúr. Ostal žalúdok, slezina, pečeň a obličky. Kvôli chuti chýmu (obsahu žalúdka) bol aj tento orgán skoro odsúdený na vyhodenie. Za prelomové môžeme označiť rozhodnutie o vyvrhnutí obsahu žalúdka a vyčistení jeho zriasnenej vnútornej časti od zvyškov tmavozelenej hmoty. V našich končinách sa pripravujú držkové jedlá z bravčových i hovädzích držiek. V južnej Európe, Ázii a Afrike sú to aj držky z kozy, ovce i jeleňa.
Kutliarsky deň má svoje chrakteristické čaro - neodmysliteľná aróma dymu, litre a litre rozvoniavajúceho držkového jedla a ten fascinujúci a nezabudnuteľný pohľad
na šíky kotlov.
Obec Selce Vás srdečne pozýva na miestny gurmánsky sviatok, ktorému dominujú "kutle", čiže držky.