Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Žigmundove slávnosti na Zámku Vígľaš 2017

Žigmundove slávnosti na Zámku Vígľaš 2017
Termín: 06.05.2017
Téma: SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Vígľaš, (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.grandviglas.com

Popis

Na Zámku Vígľaš aj tento rok vzdajú hold jednému z najvýznamnejších panovníkov Uhorska a českému kráľovi Žigmundovi Luxemburskému (1368-1437), ktorý pôsobil aj na Vígľašskom panstve. V priestoroch súčasného zámockého hotela The Grand Vígľaš sa budú v sobotu 6. mája konať Žigmundove slávnosti so začiatkom o 11.00 hod.

Návštevníci si budú môcť vychutnať historickú atmosféru, využiť bohaté služby hotela a zabaviť sa pri pestrom programe pre deti a dospelých. Informovala o tom marketingová manažérka hotela Katarína Lenhardtová.
„Podujatie poteší záujemcov o dejiny vrcholného stredoveku, ale aj rodiny s deťmi. Slávnosti zaháji symbolický výstrel z dela, po ktorom bude nasledovať sprievod kráľa Žigmunda s jeho dvorom a príchodom na zámok. Návštevníci budú môcť navštíviť stredovekú krčmu, kde sa odohrá šermiarska etuda, alebo si pozrieť interaktívne vystúpenie dobových tancov skupiny Florent s bohatými renesančnými choreografiami.

Kto bude chcieť, môže sa do tanca aj zapojiť. Zaujať by mali aj sokoliarske vystúpenia s poľovnými a predvádzacími technikami, šermiarske súboje Bega, či divadelné predstavenie tortúry Majstra Kata. Na svoje si prídu hlavne dámy počas historickej módnej prehliadky, pre deti je zas pripravený Kaukliar Tomáš. Zaujímavý bude tiež rytiersky turnaj s piatimi stanoviskami, počas ktorého sú pripravené rôzne súťaže pre deti i dospelých. Každý, kto absolvuje turnaj a úspešne zvládne všetky stanovištia, ako sú streľba z kuše, bidlpoket, rozbíjanie orechov, hod venčekom a chodúle, bude pasovaný za rytiera a dostane pasovací dekrét,“ pozýva K. Lenhardtová. Pani LenhardtovádDodáva, že počas slávností bude prebiehať interaktívne predvádzanie remesiel a pre deti je pripravený Historický kolotoč. Vstupné je 5 eur pre dospelú osobu, pre deti od 6 do 12 rokov 3 eurá a deti do 6 rokov majú vstupné grátis.
Zámok Vígľaš má bohatú históriu. Toto pôvodne hradné sídlo kráľa Ľudovíta I. dal prestavať kráľ Žigmund na poľovnícky zámok. Vzal si za manželku Máriu – dcéru kráľa Ľudovíta I. z rodu Anjou. Po nešťastnom páde kráľovnej Márie z koňa, ovdovel a jeho druhou manželkou sa stala Barbara Celjská, s ktorou založil v roku 1408 rytiersky „Rád draka.“ Zámok Vígľaš sa stáva miestom stretnutí členov tohto rádu ako významných spojencov kráľa. Tu prijímajú svojich prívržencov a panovníkov a vytvárajú s nimi elitné spoločenstvo na ochranu kresťanstva voči Turkom. Kráľ neskôr daroval zámok do správy kráľovnej Barbary, ktorá vlastnila cca 30 veľkopanstiev, čo predstavovalo polovicu ich kráľovského majetku. Najvýznamnejším diplomatickým úspechom kráľa bolo odstránenie pápežskej schizmy, ktorá trvala od roku 1378. Žigmund pochopil cisárske poslanie a zorganizoval i viedol koncil v Kostnici (1414-1418). Jeho výsledkom bola voľba nového pápeža, prijateľného pre všetky národy.

V súčasnosti zrekonštruovaný Vígľašský zámok funguje ako prvotriedny kongresový hotel The Grand Vígľaš**** s poskytovaním wellness služieb. Rozsiahla rekonštrukcia, ktorá bola zavŕšená v roku 2014, vrátila zámku renesančnú podobu a urobila z neho aristokratickú pýchu podpolianskeho regiónu. Stavba povstala z ruín poľovníckeho hradu uhorských kráľov, podľa starých zachovalých plánov. Výnimočnosť prostredia spojená so špičkovými luxusnými službami urobili zo zámku klenot cestovného ruchu. Historicky zariadený interiér priestorov zámku, ako aj 55 izieb v ôsmich kategóriách, dávajú každému návštevníkovi priestor na vychutnanie si čara renesancie v súčasnosti.
Viac informácií je na www.grandviglas.com, rezervácie: 045 5245795-96, recepcia@grandviglas.com

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies