Termín: | 21.06.2014 |
Téma: | VARENIE a PEČENIE DOBRôT |
Miesto konania: | Čadca (SR - Žilinský kraj) Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky |
Web: | www.kysuckypolesnik.sk
www.kysuckypolesnik.sk/index.php/recepty |
V rámci Pálenia Jánskej vatry sa uskutoční súťaž
Pečenie Kysuckého polesníka - 4. ročník.
Pečie sa na pieckach vykurovaných drevom. Súťažné tímy majú za úlohu v priebehu 90 minút napiecť, vrátane kompletnej prípravy zemiakovej treliny, podkúrenia v piecke, čo najviac polesníkov.
Tie musia spĺňať podmienky súťaže a to: veľkosť, správna hrúbka, vzhľad a samozrejme výbornú chuť. Na priebeh celej súťaže dozerá hodnotiaca komisia.
Polesníky pekávali mužom ich ženy. Pripravovali ich buď prázdne jalové, alebo plnené kyslou kapustou so slaninkou, ktoré jedli zohriaté pri ohni na uložených kameňoch. Podávali sa aj plnené rôznymi plnkami, v hore sa iba pomastili, podobne s masťou či maslom sa potreli aj polesníky napečené doma na kapustnom liste, či na platni sporáka.
Recepty na všetky tieto špeciality, ktoré sa aj dnes objavujú na stoloch na Kysuciach môžete ochutnať na 3. ročníku Kysuckého Polesníka, ktorý sa bude konať v Čadci pred hotelom Centrum pod vedením hlavného organizátora Rudolfa Jarabicu.
Každý kto má chuť súťažiť sa môže prihlásiť na telefónnom čísle: +421 911 806 872
Recept na Tradičný polesník:
Potrebujeme 0,5 kg zemiakov, majoránku, soľ, vajce, múku, cesnak.
Postup: Očistené zemiaky postrúhame, pridáme cesnak, majoránku, soľ, vajce, múku a všetko dobre zamiešame. Kapustné listy umyjeme a rozotrieme na ne na hrúbku 1 cm trelinové cesto. Prikryjeme ďalšími kapustnými listami a dáme na horúcu platňu šporáka piecť. Stmavnutý list po upečení stiahneme z polesníka. Polesník polejeme maslom a teplý podávame.