Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Vôňa agátu a deň otvorených pivníc 2019 Malý Horeš - 11.ročník

Vôňa agátu a deň otvorených pivníc 2019 Malý Horeš - 11.ročník
Termín: 17.05.2019 - 18.05.2019
Téma: VINOBRANIE a VÍNO
Miesto konania: Malý Horeš, (SR - Košický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.terraincognita.sk

Popis

Vôňa agátu a deň otvorených pivníc 2019 Malý Horeš - 11.ročník

Víkend, počas ktorého ožívajú unikátne tufové pivnice v Agátovom háji v Malom Horeši. Na tomto, stále vyhľadávanejšom podujatí, návštevníci ochutnávajú autentické vína drobných miestnych výrobcov.

Vôňa agátu / Akácillat 2018 - 10. ročník

Máj, lásky čas... A v dnešnej dobe je už máj často aj časom úmornej letnej páľavy. Čo takto vyhnúť sa jej v príjemnom prostredí agátového hája v Malom Horeši?

Do prírodného prostredia sú tam vsadené desiatky malých pivničiek a vy v nich môžete ochutnávať autentické prírodné vína lokálnych výrobcov.

Nazdravie!

Vôňa agátu – Deň otvorených pivníc, Malý Horeš

Už desiaty raz sa 17. a 18. mája 2019 otvárajú pomyselné brány vínneho festivalu v Malom Horeši, dedinke neďaleko Kráľovského Chlmca, takmer na hraniciach s Maďarskom.

Jeden z najkrajších kútov nášho kraja ožíva na jar nielen aktivitou svojich obyvateľov. Agátový háj, skrývajúci viac ako 380 pivníc, vyhĺbených do tufu a andezitu, sa odeje do bielych kvetov a priláka milióny včiel. Stojíte uprostred a cítite sa ako v úli. Slnko rozpaľuje líca, všade okolo sa do bzučania včiel mieša smiech spokojných návštevníkov, ktorí práve objavili čaro najstarších odrôd viniča, pestovaného na našom území.

Predstavte si – je horúci jarný deň, slnko sa z plnej sily opiera do zeme a z nej sa šíria omamné vône. Hra tieňov v agátovom háji vytvára ilúziu úplne iného miesta. Vôňa rozkvitnutého agátu rozptyľuje zmysly. Zrazu počuť šum vetra – alebo je to more? Neisto sa obzeráte, všade naokolo sú do tufu vytesané pivnice, ich priečelia z úhľadných plochých kameňov. A v nich vinári. Majstri svojho remesla, ktoré sa dedí z otca na syna, aby sa zachovala pamäť dedov.

Polyhos je nielen meno bájneho hrdinu, ale aj názov viniča, ktorý sa tu pestuje už od avarských čias.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies