Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Festival letectva Piešťany 2019 - pri príležitosti 100. výročia úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika

Festival letectva Piešťany 2019 - pri príležitosti 100. výročia úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika
Termín: 04.05.2019 - 05.05.2019
Téma: SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Piešťany (SR - Trnavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.piestany.sk
www.trnavskyhlas.sk/c/26112-stefanikovi-vzdaju-unikatnu-poctu-slovenski-letci-chystaju-na-oblohe-paradne-divadlo.htm

Popis

Festival letectva Piešťany 2019 - pri príležitosti 100. výročia úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika

Medzinárodné letecké dni v Piešťanoch pri príležitosti 100. výročia úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika.

Dátum konania: 4. 5. 2019 - 5. 5. 2019 začiatok od 10:00 hod.

Posledný let generála Milana Rastislava Štefánika z Talianska do rodnej vlasti si pripomenú piloti Slovenskej federácie ultraľahkého lietania v sobotu 4. mája skupinovým letom po trase, ktorú presne pred sto rokmi absolvoval aj Štefánik, jedna z najvýraznejších osobností našich dejín.

Poletia presne v deň 100. výročia od tohto tragického letu, ktorý sa neďaleko Bratislavy skončil smrťou vtedajšieho ministra Štefánika.

Medzi pilotmi bude aj prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella.

„Najprv pristaneme na bratislavskom letisku a položíme kyticu k soche generála Štefánika. Následne budeme s celou skupinou pilotov letieť na piešťanský Festival letectva s preletom ponad Mohylu Milana Rastislava Štefánika na Bradle. Po zosadnutí na piešťanské letisko vypneme motory a prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella požiada návštevníkov o minútu ticha. Celý spomienkový let sa uskutoční okolo poludnia, približne v čase, kedy pred sto rokmi Štefánik havaroval,“ povedal Marián Sluk, prezident Slovenskej federácie ultraľahkého lietania.

Po tejto spomienke bude obloha nad piešťanským letiskom patriť výsadku parašutistov s veľkou podobizňou Štefánika a vlajkami účastníkov festivalu.

O finále unikátneho nebeského predstavenia sa potom postará Letecký útvar Ministerstva vnútra SR s lietadlami Airbus A319 a Fokker 100.

Okrem toho čaká návštevníkov Festivalu letectva umenie aj na zemi v podobe dramatického stvárnenia dôležitých okamihov zo Štefánikovho života na jednom z hlavných pódií.

Obrazovo-hudobné predstavenie priblíži jeho pôsobenie počas organizovania československých légií, ale aj pri založení Československej republiky.

Hlavnej úlohy sa zhostí hosťujúci herec Slovenského národného divadla Juraj Loj, o scenár a réžiu sa postaral Jakub Nvota.

Generálovi Štefánikovi sa stal osudným 4. mája 1919 let do rodnej vlasti. Na letisku Campo Formido pri Udine v Taliansku nastúpil do lietadla Caproni 450.

Lietadlo však na letisku vo Vajnoroch nepristálo, náhle sa zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji. Všetci v lietadle vrátane Milana Rastislava Štefánika, boli na mieste mŕtvi, okolnosti tejto tragédie neboli nikdy s istotou objasnené.

Festival letectva sa uskutoční na letisku v Piešťanoch v dňoch 4. a 5. mája, podujatím vzdajú jeho organizátori hold generálovi Štefánikovi.

Ťahákmi festivalu budú podľa jeho hovorcu Dušana Heina vystúpenia špičkových akrobatických pilotov a skupín z Lotyšska z Českej republiky, Švajčiarska, ale chýbať nebudú ani slovenskí Očovskí Bačovia.

Festival letectva v Piešťanoch organizuje Slovenská letecká agentúra s podporou ministerstva kultúry a v spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom a ďalšími partnermi.

Miesto konania: Letisko Piešťany, Žilinská cesta, Piešťany

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies