Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Maľby na skle z Liptovského múzea 2019 Liptovský Mikuláš

Maľby na skle z Liptovského múzea 2019 Liptovský Mikuláš
Termín: 03.07.2019 - 03.10.2019
Téma: KULTÚRA
Miesto konania: Liptovský Mikuláš (SR - Žilinský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: liptovskemuzeum.sk

Popis

Maľby na skle z Liptovského múzea 2019 Liptovský Mikuláš

Múzeum Čierny orol Liptovský Mikuláš

Na prázdninové i jesenné mesiace pripravilo Liptovské múzeum v Ružomberku jedinečný výstavný projekt – výstavu ľudových sklomalieb. V priestoroch Múzea Čierny orol v Liptovskom Mikuláši môžu návštevníci od 3. júla až do 3. októbra vidieť unikátnu zbierku viac ako päťdesiatich sakrálnych sklomalieb. Väčšina z nich je stredoslovenskej proveniencie a pochádza z prvej polovice 19. storočia. Zbierku dopĺňajú aj obrazy so zrkadlovým pozadím, ktoré sú mladšie, ich datovanie spadá do rokov 1860-1880 a sú importom z územia mimo dnešného Slovenska, predovšetkým z Bavorska. Medzi sklomaľbami dominujú postavy svätcov ako ochrancov života, majetku i hospodárskych zvierat. Svätice a svätci sú vyobrazení jednotlivo (Sedembolestná Panna Mária, svätý Ján Nepomucký, svätá Barbora, svätý Ondrej, svätý Vendelín) alebo vo dvojiciach (Dojčiaca Madona, Madona s dieťaťom, Pieta, svätá Anna učí Pannu Máriu).
Medzi témami vystavených malieb na skle nechýbajú ani výjavy z biblickej histórie ako napríklad Narodenie Pána a Posledná večera. Výstavu tematicky dopĺňajú aj motívy Božieho
hrobu, Svätej Trojice, Piety a Ukrižovania.
V minulosti mali maľby na skle v domácnostiach podporovať ľudovú zbožnosť, súčasne plnili aj estetickú funkciu. Dnes patria medzi výnimočné zbierkové predmety Liptovského múzea. Už v roku 1912, v čase kedy vzniklo Liptovské múzeum, boli súčasťou prvých expozícií.

Organizátori sa tešia na Vašu účasť.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies