Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Oskorušobrání Tvarožná Lhota - Salaš Travičná 2019 - 15. ročník

Oskorušobrání Tvarožná Lhota - Salaš Travičná 2019 - 15. ročník
Termín: 21.09.2019
Téma: SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Tvarožná Lhota (Zahraničie - Česko)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.tvarozna-lhota.cz

Popis

Oskorušobrání Tvarožná Lhota - Salaš Travičná 2019 - 15. ročník

Kdy:
21.9.2019 13:00 - 18:00 hod.
Kde:
Salaš Travičná

Podujatie spojené s koštem oskorušových pálenek a jiných ovocných destilátů.

Kromě koštování bude na programu výstava Oskoruše nejkrásnější 2018, jarmark tradičních výrobků, poradna a prodej sazenic, tombola; zahraje cimbálová muzika, zazpívají mužské pěvecké sbory, k pohoštění budou přichystány zabijačkové speciality a pochutiny z oskorušových plodů.

Oskoruša

Jarabina oskorušová alebo oskoruša (lat. Sorbus domestica) je opadavý, listnatý ovocný strom dorastajúci do výšky až 15 m ako solitér - samostatne rastúca rastlina alebo až 30 m v lese. Jeho plod sa nazýva oskoruša. V slovenských podmienkach sa dožíva 300 až 500 rokov, v južnej Európe až 600 rokov. Oskoruša sa ako jediná s jarabinami nekríži a nevytvára hybridy. Pred 40 miliónmi rokov sa evolučne vzdialila ostatným jarabinám. Oskoruša má najtvrdšie jadrové drevo zo všetkých európskych drevín. Práve z tohto dreva sa kedysi robili najtvrdšie časti drevených lisov.
Stromy Oskoruše máme aj na Slovensku. Kúsok za hradbami v Modre nájdu milovníci prírody skvost v podobe chráneného stromu Jarabiny oskorušovej (Sorbus domestica), ktorá je vraj podľa oficiálnych meraní najväčším stromov svojho druhu na svete! Odborníci oficiálnym premeraním potvrdili priemer kmeňa 160 cm, vo výške 1,3 metra od zeme obvod 503 cm, čo z nej robí najväčšiu známu oskorušu na svete. V odhade veku sa názory odborníkov rôznia, od 360 do 500 rokov. Tri modranské oskoruše sú chránené od roku 2003.

Plody oskoruše v zrelom stave nie sú ešte vhodné na konzumáciu. Sú príliš trpké a jesť sa dajú až po “uhniličení”, alebo ako hovoria na dedine “keď ich mráz pobozká”. Vtedy sa dužina plodu premení na sladký “džem” veľmi zaujímavej a osobitej chuti. Z medicínskeho hľadiska pôsobia plody mierne močopudne, protireumaticky, upravujú trávenie a sú bohatým zdrojom vitamínov.

Zaujímavosťou je, že jej plody sú liečivé, pálenka z nej je to najcennejšie, čo sa dá v našich končinách vypáliť. Pálenka z oskoruše sa predáva ako liek na zažívacie problémy a liter stojí aj viac ako 200,- EUR. Hlavným dôvodom vysokej ceny je veľmi dobrá chuť, nesmierna vzácnosť stromu a ťažkosti s jeho rozmnožovaním. U nás rastie hlavne v južnej časti Slovenska, v teplých oblastiach. Hovorí sa, že na to, aby z plodu vyrástol strom, musí prejsť tráviacim traktom nejakého živočícha, najlepšie vtáka. Túto verziu podporuje i predpoklad, že oskoruše priniesli do strednej Európy rímsky vojaci, ktorí si liečili zažívacie ťažkosti práve oskorušami. Oskoruše pomáhali rímskym vojakom proti najväčšiemu nepriateľovi vojaka – hnačke. Rímski vojaci pomohli oskoruši v rozšírení tým, že po prechode semienok ich tráviacim traktom tieto dobre klíčili popri starovekých obchodných cestách.

Aj naši predkovia určite poznali a využívali vlastnosti oskoruší, o čom svedčia aj porekadlá: „Nalomené zdraví oskoruša spraví“ alebo „Kdo oskorušu poídáš a piješ, hnačku nemáš, dobre žiješ.“
Vzácnosť stromu a plodov oskoruše je aj v tom, že strom musí mať aspoň 30 rokov, kým začne rodiť a aj to nerodí hneď vo veľkých množstvách.
Vážme si toto dedičstvo našich predkov, lebo mysleli na nás, keď ich vysádzali, pretože sa tiež tradovalo: „Kto oskoruše sadí, ovocie z nich neje“.

@ Autorský článok napísal:
Folklorfest.sk
Zdroj: internet

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies