Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

9. pivné slávnosti Kaltenecker Starfest Rožňava 2015

9. pivné slávnosti Kaltenecker Starfest  Rožňava 2015
Termín: 11.09.2015 - 12.09.2015
Téma: PIVNÉ SLÁVNOSTI a PIVO
Miesto konania: Rožňava (SR - Žilinský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: kaltenecker.sk

Popis

9. pivné slávnosti Kaltenecker Starfest Rožňava 2015

Pivné slávnosti pivovaru Kaltenecker s názvom KALTENECKER STARFEST sa tradične organizujú každý rok už od roku 2007 vždy posledný májový piatok a v sobotu v areáli pivovaru Kaltenecker v Rožňave. STARFEST svojou štruktúrou a ponukou piva patrí medzi pivné festivaly s najväčším sortimentom desiatok druhov pivných špeciálov prevažne z produkcie malých nezávislých pivovarov nielen zo Slovenska, ale aj zo sveta.

Sprievodným podujatím je aj prestížna medzinárodná degustačná súťaž domácich varičov piva o titul Slovak Homebrewing Star, tradične s veľkou účasťou vyše dvesto druhov pív z viacerých krajín Európy.

Pivovarnícka tradícia mesta Rožňava
siaha rovnako ďaleko do histórie, ako jej tradícia banícka, teda takmer 1000 rokov späť do minulosti. Rožňava spolu s Banskou Štiavnicou, Kremnicou a Banskou Bystricou patrila medzi významné stredoeurópske banské mestá, kde sa stáročia ťažilo hlavne zlato, striebro a meď, následne v posledných storočiach aj veľmi kvalitná železná ruda. Výrobu piva a sortiment špeciálnych pív priniesli do Rožňavy zo svojich pôvodných domovov hlavne nemeckí banskí majstri. Priniesli ich spolu s technologickými inováciami nielen do baníctva, ale aj do mnohých iných pomocných odvetví, ktoré súviseli s touto hlavnou priemyselnou činnosťou, tak napríklad do strojárstva, do stavebníctva, do garbiarstva, ale aj do potravinárskeho priemyslu, ako je aj pivovarníctvo. Rožňava mala v 18. storočí až 13 pivovarov súčasne a práve o tejto dobe môžeme hovoriť ako o “zlatom veku” pivovarníctva na území mesta Rožňava a Horného Gemera zároveň.

Pivovar Kaltenecker
bol otvorený v januári 1997 ako reštauračný pivovar s kapacitou 1000 hl piva za rok. Bol postavený v novej budove špeciálne na to určenej pri juhovýchodnom okraji mesta Rožňava priamo pri ceste E 571, ktorá spája Košice s Bratislavou. Je dobre dostupný ako z mesta, tak aj z tejto významnej dopravnej tepny. História pivovarníctva v meste Rožňava bola jedným z motívov, prečo vyrábať v Rožňave znova výnimočné pivá a prihlásiť sa tak k bohatej tradícii našich predkov, ktorí boli v tomto odvetví majstrami už pred mnohými stovkami rokov. V súčasnosti komplex pivovaru Kaltenecker pozostáva z dvoch samostatných výrobných závodov, pričom v pôvodnom z roku 1997 sa vyrábajú menšie limitované série pivných špeciálov a realizuje sa tu aj výskum a vývoj nových druhov piva.


Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies