Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Festival Moruše čiernej 2020 Devičany - 2. ročník

Festival Moruše čiernej 2020 Devičany - 2. ročník
Termín: 01.09.2020
Téma: SLÁVNOSTI a FESTIVALY | VARENIE a PEČENIE DOBRôT | VINOBRANIE a VÍNO
Miesto konania: Devičany (SR - Nitriansky kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.morusacierna.sk
soda.o2.sk/miesta/priroda-slovenska/zabudnute-poklady-slovenskych-zahrad-moruse/
mynitra.sme.sk/c/4744561/morusa-cierna-ma-liecive-ucinky.html

Popis

Festival Moruše čiernej 2020 Devičany - 2. ročník

Utorok 1. septembra 2020 o 8:00 hod.

Festival Moruše čiernej. Putovný festival s tématikou Moruše čiernej tento rok v obci Devičany.

Chystáme pre vás:
- prezentácia a ochutnávka lokálnych produktov z Moruše čiernej
- premietanie videa o Kraji moruše čiernej
- degustácia vín a burčiaku z miestnych viníc
- prechádzka viničnou oblasťou, ukážka stromov moruše
- a všeličo iné....

MORUŠA
„Šťava z plodov sa v Pukanci oddávna využíva najmä proti zápche, má liečivé účinky i pri zápale hrdla. Plody majú antibakteriálne účinky, obsahujú vitamíny C, B, E, betakarotén, minerálne a dusíkaté látky a draslík. Práve jeho nedostatok sa, najmä u starších ľudí, prejavuje pocitom únavy, arytmiou srdca a zvýšeným tlakom krvi.“
Ján Králik je už vyše dvadsať rokov na dôchodku. Ako rodákovi z Pukanca mu je problematika čiernych moruší veľmi blízka. V Pukanci ich volajú aj viničné jahody. Uviedol, že miestny chotár je najväčšou lokalitou s výskytom moruše čiernej. Niektoré stromy už majú vraj aj štyristo rokov. V súčasnosti ich tu je približne päťsto stromov.

Je len málo takých ovocných stromov, ktoré v horúci letný deň osviežia tak dobre ako plody morúš. Vedel to už aj rímsky básnik Quintus Horatius Flaccus, ktorý už v 1. v prvom storočí n. l. vedel, že: „Ten prežije v zdraví leto, kto bude jesť po raňajkách čierne moruše trhané zo stromu, kým nepáli slnko.“

Vedela o tom aj Mária Terézia. Počas jej vládnutia sadili moruše biele popri cestách, aby pocestní mali po ruke mimoriadne svieže ovocie, ktoré si môžu vychutnať v tieni košatých stromov. Moruše čierne sa, pre zmenu, udomácnili vo viniciach, kde poskytovali sladkokyslé plody vinohradníkom ako občerstvenie.

Copyright © 2011 – 2020 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny